Acesta este momentul în care un perete înalt de 4 metri se prăbușește din cascada Bigăr, considerată cea mai frumoasă din lume.

Obiectivul turistic atrage, în fiecare an, peste 100 de mii de turiști. Oamenii vin în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, dar vizitează mai ales cascada cu o formă unică. Acum, din clopotul de stâncă acoperit de vegetație, celebru în toată lumea, a mai rămas doar o porțiune.

„Un eveniment cât se poate de dramatic și negativ din punc de vedere al mediului, din punct de vedere ecologic, din punctul de vedere al turismului”, spun vizitatorii.

Administratorii parcului național și oficialii de la Romsilva spun că fenomenul e unul natural.

„Se prăbușesc datorită greutății proprii în urma acțiunii unor factori naturali. A apei, a înghețului-dezghețului”, explică un ranger.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În schimb, activiștii de mediu arată cu degetul către lucrările vechi de 30 de ani de deviere a cursului apei pentru amenajarea unui păstrăvării.

Cascada Bigăr, prăbușită din indolența autorităților, spun activiștii

Debitul n-ar mai fi fost același și efectele s-ar vedea acum, spun activiștii. Angajații afacerii care funcționează și azi nu se consideră vinovați.

Dacă fenomenul e unul natural, autoritățile ar fi putut interveni, o recunoaște cu jumătate de gură rangerul parcului.

„Cu aprobări, poate că s-ar fi putut interveni, dar n-am avut de ce să intervenim pentru că nu s-a observat nicio fisură”, explică ranger-ul.
În mijlocul acestor controverse, primarul celei mai apropiate localități are o viziune... poetică asupra situației.

„Frumusețea cascadei a coborât puțin mai jos, dar eu zic că tot frumos este. Cascada este aici. Turiștii or să vină, probabil, să vadă noua față a cascadei”, crede primarul.

Până atunci, apare o altă problemă mai gravă!

Minunăție a naturii prăbușită. Cascada Bigăr- pericol de inundații

Autoritățile caută acum soluții pentru a muta bucata de stâncă. Aceasta s-a prăbușit fix în mijlocul albiei râului și dacă plouă mai tare există risc de inundații pentru că în această zonă se formează un fel de baraj.

Totuși, lucrurile ar putea reveni la o formă apropiată de cea inițială, promite primarul!

Frumusețea acestor locuri a dezvoltat turismul în ultimii ani, așa că tot mai mulți antreprenori depind de vizitatori.

În 2013, o revistă americană a plasat cascada Bigăr pe primul loc în lume ca frumusețe. E drept, rezervația Cheile Nerei-Beușnița are multe alte obiective demne de vizitat.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si