In Maramures, in treia zi de Paste se stropeste gospodarul satului. Primul care iese cu plugul la arat, trebuie sa fie udat. Obiceiul, vechi de secole, dar si costumele traditionale pe care le imbraca toti oamenii locului, atrag turistii ca un magnet.

Traditia udatoriului este veche de cand lumea in Maramures. Intreg satul, imbracat in straie de sarbatoare, se aduna la biserica, sa vada cine este cel ce a iesit primul la arat anul acesta.

Daca in cele mai multe zone ale tarii, de Paste, feciorii umbla la stropit la fete, maramuresenii il stropesc pe gospodarul satului. O multime de fete si fecioari se aduna sa invete obiceiul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Obiceiul, neschimbat de secole, atrage an de an sute de turisti, atat romani cat si straini.

Alaiul pleaca de la biserica spre casa gospodarului. Acolo flacaii sunt pusi la munca.

Matei Pode, gospodarul satului: Am iesit din primavara, inca mai era zapada pe acolo, am pus cartofi.Am pus cartofi timpurii.

Reporter: Suneti gospodarul staului.

Matei Pode: Da, asa se pare.

Pe drumul spre valea unde va fi stropit cu apa de izvor, gospodarul incearca sa fuga, pentru a scapa astfel de plata ceterasilor si a ospatului pentru intregul sat.

Se spune ca maramureseii care tin traditia sunt feriti de rau tot anul iar recoltele satului fac rod bogat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si