"Așa arată zaibărul românesc, soiul nostru, al Olteniei. Este un soi foarte bun, e pe cale de dispariție. Au un gust dulceag, plăcut...", sunt cuvintele unui producător din Băilești.

Fără emblema Olteniei. Fără zaibărul oltenilor

La cei 63 de ani, Gheorghe a rămas printre singurii producători din Băilești care mai cultivă soiul de struguri din care se face deliciosul zaibăr. Bărbatul muncește singur pământul pe o suprafață de 22 de hectare, dintre care doar jumătate sunt cu zaibăr.

Explicația...

"Din cauza temperaturilor ridicate nu se mai păstrează vegetația și ia uitați cum se macină. S-a distrus frunza? S-a distrus. Și automat când se distruge frunza, afectează și strugurele", a continuat Gheorghe Durac, producător.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Radiografia sezonului estival. Costineștiul, stațiunea de pe litoral în care nimeni nu s-a plictisit în această vară

Nici prețul zaibărului nu este mulțumitor. Pentru că băutura oltenilor se găsește mult mai rar, un litru de vin costă 15 lei. Adică dublu față de anii trecuți. Chiar și așa, puțini oameni mai apreciază vinul de calitate, spun producătorii, care de la an la an reduc suprafața de vie.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Eu produc pe o suprafață de 16 arii. Am avut mai multă suprafață, dar am renunțat, datorită climei. În anii trecuți produceam câte 2-3 tone de struguri. Și acum? Acum...500-600 kg", a mărturisit Costel Boabă, producător.

De altfel, orașul Băilești a devenit un brand pentru România tocmai datorită zaibărului delicios, promovat de Amza Pellea, în celebrul film Nea Mărin Miliardarul. După revoluție, nu exista om care să nu aibă în curte struguri din soiul Seibel.

Însă din 600 hectare de viță-de-vie, au rămas mai puțin de 10 hectare. Asta deși zaibărul are și proprietăți medicinale, spun specialiștii.

"Se regăsea după revoluție în farmacii sub denumirea de vin tonic. Și era indicat persoanelor post-operatoriu. Îmi pare rău, când îmi amintesc ce a fost...copilăria mea s-a desfășurat în viile alea", a menționat Florea Pârvulescu, inginer agronom.

"Ne afectează din punctul ăsta de vedere pentru că până la urmă sigla noastră este zaibărul sau firma localității noastre este dată de acest zaibăr și dacă va dispărea cu totul, noi vom rămâne fără o entitate, o identitate", a declarat Amalia Năstase, primarul din Băilești.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

Anul acesta, producția de zaibăr din Băilești a scăzut cu circa 40%. Strugurii se culeg la sfârșitul lui septembrie, iar vinul este bun de băut abia în iarnă, la mesele îmbelșugate de sărbători.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si