In articol:
"Așa arată zaibărul românesc, soiul nostru, al Olteniei. Este un soi foarte bun, e pe cale de dispariție. Au un gust dulceag, plăcut...", sunt cuvintele unui producător din Băilești.
Fără emblema Olteniei. Fără zaibărul oltenilor
La cei 63 de ani, Gheorghe a rămas printre singurii producători din Băilești care mai cultivă soiul de struguri din care se face deliciosul zaibăr.
"Din cauza temperaturilor ridicate nu se mai păstrează vegetația și ia uitați cum se macină. S-a distrus frunza? S-a distrus. Și automat când se distruge frunza, afectează și strugurele", a continuat Gheorghe Durac, producător.
"Eu produc pe o suprafață de 16 arii. Am avut mai multă suprafață, dar am renunțat, datorită climei. În anii trecuți produceam câte 2-3 tone de struguri. Și acum? Acum...500-600 kg",
De altfel, orașul Băilești a devenit un brand pentru România tocmai datorită zaibărului delicios, promovat de Amza Pellea, în celebrul film Nea Mărin Miliardarul. După revoluție, nu exista om care să nu aibă în curte struguri din soiul Seibel. Însă din 600 hectare de viță-de-vie, au rămas mai puțin de 10 hectare. Asta deși zaibărul are și proprietăți medicinale, spun specialiștii.
"Ne afectează din punctul ăsta de vedere pentru că până la urmă sigla noastră este zaibărul sau firma localității noastre este dată de acest zaibăr și dacă va dispărea cu totul, noi vom rămâne fără o entitate, o identitate", a declarat Amalia Năstase, primarul din Băilești.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Anul acesta, producția de zaibăr din Băilești a scăzut cu circa 40%. Strugurii se culeg la sfârșitul lui septembrie, iar vinul este bun de băut abia în iarnă, la mesele îmbelșugate de sărbători.