Macaraua gigant cu o greutate de 6500 de tone și o înlțime de 100 de metri trebuia să ridice nava eșuată şi să o repună pe poziţie. În tot acest timp, o barja imensă rotește epava. Un calcul greşit le-a dat însă planul peste cap. Tensiunea din cabluri a devenit atât de mare, încât acestea au cedat.
La acel moment, se înregistra în cabluri o tensiune de 1350 de tone de forță.
Numai corpul navei are greutatea de 2.500 de tone, la care se adaugă 630 de tone de cadavre de animale aflate la bord și alte 7.000 de tone de apă de mare, pătrunse la interiorul epavei.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: VIDEO| Un șofer neatent a intrat cu camionul într-o casă. Care a fost norocul proprietarilor locuinței
Nu este exclusă nici varianta unei surpaîncărcârii inițiale. Dacă pe navă nu au fost urcate 14.000 de oi cum se estima inițial, ci mai multe, atunci și din acest motiv calculele celor care operează macaraua ar fi putut să fie date peste cap.
Operaţiunea de ridicare a vasului costă 4 milioane de euro și este suportată de Administrația Porturilor Maritime, care va recupera banii de la armatorul navei eșuate.
Urmează să se schimbe întregul sistem de ridicare și va fi reluată operațiunea după aceea.
Citeste si: FOTO| Ultimele informații despre incidentul din portul Midia. Câte oi au fost salvate
Din păcate, o astfel de tragedie se poate repeta oricând.
Chiar și în acest zile, alte mii de animale sunt încărcate în navele din Portul Midia pentru a ajunge în Orientul Mijlociu. Reprezentați ONG-urilor spun că stoparea transportului de animale către alte state este singura soluție reală pentru rezolvarea problemei.
Citeste si: Sfaturi practice pentru a-ti pastra sanatatea daca muncesti la birou