In articol:
Hezbollah primește o lovitură extrem de dură. Mii de membri ai organizației teroriste au fost răniți sau uciși într-o operațiune nemaivăzută până acum. Un mesaj trimis pe paigerele lor a declanșat explozia simultană a micilor aparate folosite de agenții Hezbollah pentru a se feri de interceptări.
Operațiunea „pasagerul”, masacru în Hezbollah
Acesta este momentul în care unul dintre sutele de pagere folosite de militanții Hezbollah a explodat. Posesorul acestuia se afla în piață în clipa în care micul aparat a fost detonat. La fel au pățit alte sute de membri ai organizației paramilitare care, în acest mod, au distrus cel mai important atu al său, secretul asupra identității agenților.
Printre cei răniți se află și ambasadorul Iranului în Liban, știut fiind faptul că Teheranul este principalul sponsor al Hezbollah. Într-o clipă, în Beirut au apărut sute de răniți. Unul se afla la volanul mașinii, altul se pregătea să își achite cumpărăturile. Altcineva plin de sânge este ajutat de două persoane să traverseze. Â
În câteva ore, spitalele din Beirut s- au umplut de victimele paigerelor.
Imaginile surprinse la puțin timp după mesajul care i- a aruncat în aer sunt extrem de dure. Oficialii de la Beirut au oferit câteva cifre.
Copila care a murit, a auzit alarma de mesaj de la pager și pentru că părinții nu se aflau în acel moment în casă, s- a dus să- l verifice.
Media libaneză scrie că ar fi vorba despre dispozitive radio ce ar fi fost detonate. În spitale mai sunt aproximativ patru sute de persoane în stare critică, dar printre acestea nu se află și liderul Hazbollah. De altfel, organizația acuză Israelul pentru acest atac, însă Tel Avivul nu a comentat operațiunea.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cum au explodat însă aparatele? Din datele de până acum se pare că ar fi vorba despre un lot de câteva sute de pagere, care ar fi fost interceptate de serviciile de informații israeliene care au introdus în fiecare o încărcătură de douăzeci de grame de explozibil și câte un detonator. Conform informațiilor de pe aparate, acestea ar fi fost produse în Taiwan, dar firma respectivă neagă. Taivanezii spun că, de fapt, paigerele au fost fabricate și vândute sub licență de o firmă din Ungaria, dar în Budapesta, la adresa la care figurează sediul, nu există niciun semn că aici s- ar afla o astfel de firmă.
După acest atac surprinzător, Hezbollah amenință Israelul cu represalii puternice.