Într-un oraș din România, locatarii de la blocuri se încălzesc cu lemne de foc. Aceștia cară zilnic mormane de lemne, pentru a face focul în apartamente.
"În toiul iernii, cu temperaturi sub zero grade în fiecare noapte, românii se încălzesc cu lemne nu doar în mediul rural. Și în orașe, locuitorii din blocuri sunt nevoiți să care, până în apartamente, mormanele de lemne pentru foc. În caz contrar, ar îngheța de frig. Chiar dacă vremea se mai încălzește, oamenii cred că vor fi nevoiți să facă focul cel puțin până în martie", a transmis Cristian Sabbagh.
Oraș dependent de lemnele de foc
Pe doamna Doina am găsit-o în centrul orașului Făget din judetul Timiș. Locuiește la bloc, dar se încălzește cu lemne.
Urcă de câte două ori pe zi cu plasa plină de lemne sparte pentru foc.
"Ar fi frumos sa avem gaz, eu nu mai prind", a spus doamna Doina.
Orașul Făget are o populație de aproximativ 6 mii de persoane.
Alt bloc, aceeași imagine: mormane de lemne stivuite în apropiere. Aici i-am găsit pe membrii familiei Dragoș. Doamna Viorica își ajută soțul să refacă stocul de lemne in subsolul blocului.
"Noi ne aducem lemne, primăvară, vara, când prindem ocazia și putem să luăm. Le punem jos se usucă toată vara, le spargem și iarna suntem asigurați", a spus doamna Viorica.
Cei doi și-au montat o centrala pe lemne cu care încălzesc apartamentul de 50 de metri pătrați.
In fiecare iarna plătesc peste 3 mii de lei pentru lemne.Pentru iarnă, oamenii au nevoie de 6 metri cubi de lemne.
Nici pentru afacerile din Făget nu e mai ușor. O spune Iulia, proprietara unei cofetării din oraș. A investit ceva mai mult într-o centrală cu paleți.
"În jur 140 de metri pătrați și ne încălzim cu o centrală pe paleți. Ar fi fost simplu cu gaz? Cu siguranță, ne-am putea folosi și pentru aparatura ce o avem noi în laborator", a spus Iulia Beuca, proprietar cofetărie.
În prezent, 40 la sută dintre gospodăriile din România se încălzesc cu lemne.