„Un oraș întreg a fost evacuat în Islanda, după ce în zonă s-au format cratere uriașe din cauza cutremurelor. În ultimele zile, lava vulcanică a început să se ridice la suprafață, iar de teama unei erupții devastatoare oamenii au fugit unde au văzut cu ochii”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Oraș evacuat de teama unei rupții vulcanice
Orașul Grindavik din Islanda este acum pustiu, după ce toți cei 4.000
de locuitori au fost evacuați de urgență. Vineri seară, un cutremur uriaș, urmat de mii de replici, a făcut ca în pământ să se formeze fisuri uriașe, adânci de zeci de metri.
„Eram acasă, lucram. El lucra la el acasă. Și totul a început să se miște foarte puternic. Lucrurile au început să cadă din dulapul de la bucătărie, erau cioburi peste tot”, a mărturisit o localnică.
Citește și: VIDEO. Japonia are o insulă nouă după ce un vulcan subacvatic a erupt
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
De teama erupției vulcanice iminente, oamenii și-au lăsat casele în urmă și s-au mutat în adăposturi. Magma din subteran ar fi ajuns la o adâncime de doar 500 de metri, iar experții susțin că sub orașul Grindavick se află un râu de lavă lung de 14 kilometri.
„Omul din această mașină din spatele meu mi-a povestit că locuința sa s-a prăbușit 900 metri și este acum cu 900 metri mai jos față de cum era când au plecat.
Ieri, când oamenii au încercat să se întoarcă în oraș, au fost evacuați în scurt timp când în aer s-a simțit miros de dioxid de sulf”, au explicat locuitorii orașului.
„Suntem și disperați, și paralizați (nr. de frică) și triști”, spun localnicii.
Autoritățile susțin că probabilitatea unei erupții vulcanice este extrem de ridicată. Ultimul eveniment major de acest timp din Islanda a avut loc în urmă cu 10 ani și a produs pagube însemnate, inclusiv afectarea zborurilor din Europa.
„Îi escortăm pe oameni la ei acasă pentru a își lua bunurile. Au la dispoziție aproximativ 5 minute pentru a își lua lucrurile, apoi mergem la următoarea casă”, au explicat autoritățile.
În acest timp, în Parlamentul Islandei s-a discutat adoptarea temporară a unui impozit timp de trei ani, iar banii să fie folosiți pentru construirea de baraje împotriva fluxului de lavă. Zeci de erupții vulcanice au avut loc recent în întreaga lume.
În ultima săptămână, vulcani din Japonia, Rusia, Italia și Islanda s-au trezit la viață.