Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Ordin de evacuare din calea apelor

Toată țara se pregătește pentru ciclonul care urmează să facă prăpăd. Ne așteaptă o noapte cu ploi torențiale, rafale puternice de vânt și inundații majore, în special în estul României. Deja în Galați, județul care se află sub Cod Roșu de furtuni, zeci de oameni au fost evacuați și duși într-un loc ferit de viituri. Chiar și cei care nu vor să își părăsească locuințele de bunăvoie vor fi scoși cu forța de jandarmi.

Redactia Stirile Kanal D,

Evacuări în Galați

[Sursa foto: Captură KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol

"Este al doilea mesaj de alertă în două minute. Mai strângeți ceva, mai apucați să strângeți? Hai să mergem, hai". Alarma care prevestește potopul i-a prins pe acești oameni din Slobozia Conachi, județul Galați, chiar când să pregăteau să plece din calea ciclonului.

Citește și: Super-furtuna din România, în imagini. Primele ravagii ale fenomenului meteo extrem

Nu își vor lua bagaje cu ei, ci doar strictul necesar. Pe o stradă mai încolo o altă familie umple porbagajul mașinii cu lucrurile de valoare.

"Am luat haine, ce am putut ca să ne schimbăm pentru seara asta și mâine", spun ei.

Ordin de evacuare din calea apelor

[Sursa foto: Captură KANAL D]

Autoritățile iau în serios furtuna care se anunță cu un microfon auriu pe post de megafon.

Citeste si: Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă- kanald.ro

Citeste si: Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat- wowbiz.ro

Citeste si: Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți dai seama, iar 40% sunt rezistente la antibiotice- antena3.ro

Edilul a străbătut străzile din localitate ca să-i avertizeze pe oameni cu privire la ce urmează.

"Vine apa mare de data asta", le explică el. În galați va fi cel mai rău- acolo este cod roșu de ploi torențiale. Cantitatea de apă acumulată ar putea depăși o sută de litri pe metrul pătrat.

Toți cei care locuiesc pe albia râurilor au fost evacuați de urgență, fie că au vrut sau nu să își părăsească locuințele.

"Cei care nu vor să plece vor fi evacuați cu armata, cu jandarmeria și responsabili din partea primăriei. Vor fi evacuați fără doar și poate. Persoanele cu dizabilități deja sunt transportate către sala de sport. Avem ordin de evacuare pentru toți cetățenii. În spatele meu va fi o breșă de zece metri pentru a putea să treacă apa spre Valea Piscului să nu mai inunde partea din stânga, satul Izvoarele și o parte din Slobozia Conachi", explică primarul.

Ordin de evacuare din calea apelor [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

"Munca de o viață rămâne aici, tot ce am muncit treizeci și ceva de ani", spune un locuitor din satul evacuat.

Doar în Galați au fost mobilizați o mie de pompieri. Din cauza furtunii, cursurile au fost suspendate luni în douăzeci și trei de localități din Galați.

"Vă zic sincer că sunt puțin mai îngrijorată decât eram în 14-15 septembrie, pentru că acum situația este destul de gravă. Sunt diguri rupte, nu avem făcute decolmatările", spune Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți dai seama, iar 40% sunt rezistente la antibiotice- antena3.ro

Sub cod portocaliu se află și județele din sudul țării. În comuna Gârcov din Olt, de pildă, acest bărbat și a luat măsuri de precauție împotriva furtunii.

Bărbatul și-a pus saci cu nisip în fața casei. Gospodăria lui este situată mai jos decât nivelul străzii, astfel că de fiecare dată când plouă puternic apa ajunge în casa pensionarului.

De altfel, comuna Gârcov se află în apropierea Dunării, al cărei debit este în creștere în această perioadă.

"Ceea ce ne dorim este ca la sfârșitul acestei perioade, care se va termina probabil în cursul zilei de mâine, să constatăm că am diminuat pe cât posibil pagubele pe care acest ciclon urmează să le producă în România. Și sper să nu pierdem nicio viață", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI