„În România educată, meditațiile au ajuns a doua școală. Cursurile învățate pe dinafară, după dictare, în clasă- sunt traduse pe înțelesul copiilor, acasă cu profesorii meditatori. Pentru lecțiile private părinții plătesc bani grei. Din punctul de vedere al elevilor, pregătirea suplimentară ar trebui să se facă după cursuri și să fie gratis”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Meditațiile, a doua școală pentru elevi

1 din 3 elevi face meditații la cel puțin o materie, fie ca să aprofundeze ce se predă în clasă, fie pentru că materia nu este predată pe înțelesul copiilor. Așa se face că pregătirea în particular a ajuns o a doua școală în România. Mai ales atunci când vine vorba despre examene importante.

Citește și: O nouă lovitură pentru profesorii care oferă meditații! Ar putea fi obligați să depună în fiecare an declarații de interese în care să menționeze şcolile de unde provin elevii

„Am făcut într-a VIII-a la ce era nevoie, la română și la mate. Mi se pare că sunt pentru marea majoritate a elevilor necesare pentru că fiind atât de mulți copii în clasă și atât de multe cerințe la examene, nu e prea posibil să nu faci meditații în particular”, a afirmat o elevă.
„La română am făcut, mă gândesc să fac și la istorie și la materiile de BAC în principal”, a spus un elev.

Pentru ședința de două ore, la o singură materie pe săptămână, părinții plătesc între 100 si 200 de lei, în funcție de notorietatea profesorului. Problema ar putea fi rezolvată, propune Consiliul Național al Elevilor, prin ore suplimentare ținute Pro bono de către profesori.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Ideal pentru rezolvarea acestei situații ar fi ca orele Pro bono, în măsura în care profesorii sunt disponibili și își doresc acest lucru. Să fie realizate astfel încât elevii să beneficieze de o pregătire cât mai bună și cât mai bine fundamentată astfel încât să nu mai aibă nevoie de aceste meditații”, a explicat Lucian Cismaru, președintele Consiliului Municipal București.

Citește și: VIDEO- Profesor universitar din Brașov, acuzat că agresa sexual studente la meditații

„Nu cred că aceasta e soluția cu Pro bono. Nimeni nu muncește Pro bono. Cred că trebuie să fim realiști și să ne dăm seama de acest lucru. Cel mai important este să rezolvăm problema acestor profesori care nu își fac treaba la clasă”, a spus Cluadia Chiru, profesor.

Soluția prelungirii duratei cursurilor nu este o alternativă viabilă pentru toți elevii. În clasele cu 30 de copii, care învață în două sau trei schimburi, lecțiile se predau pe repede înainte și sunt rar aprofundate.

Experții spun că sistemul educațional din România nici nu este pregătit pentru schimbare.
„Cu siguranță că ideea unor meditații Pro bono nu este neapărat greșită, dar hai să ne gândim în ce societate trăim. Hai să ne gândim la programul elevilor, cu ce îi aglomerăm, doar cu orele la română și la matematică? Dar de ce nu am face și meditații la desen? Poate unii vor să facă Facultatea de Desen și atunci facem meditații la tot?, a spus Ovidiu Pânișoară, expert în Educație.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Codul etic al personalului didactic, în vigoare din 2018, interzice ca profesorii să facă meditații contra cost cu elevii de la propriile clase. Recent, Ministrul Educației a pus în dezbatere publică un ordin prin care toți cei peste 240.000 de profesori din școli ar trebui să depună o declarație pe propria răspundere în care să spună ce meditații fac și cu ce elevi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si