Maria Ranf a deschis în urmă cu doi ani un punct gastronomic la Alămor, în Țara Secașelor. De ani buni gospodina frământă pâinea tradițională pe care o coace în cuptoarele din curte. Nu de puține ori cei care veneau să vadă cum se face pita de casa erau puși la masă și serviți cu ce era mai bun prin gospodărie. Așa că femeia s-a hotărât să deschidă un punct gastronomic local în curtea casei.

Punctele gastronomice din țară, afacere de succes

„Totu-i frământat cu mâna, modelat, cuptorul cu lemne, cum am învățat de la bunici și de la muma”, a explicat gospodina Maria.
Ingredientele folosite în preparatele gătite aici provin doar de la producători locali, iar rețetele sunt specifice zonei.
„Facem mâncare tradițională, autentică, cu ingrediente de la noi din curte sau ce nu avem noi mai cumpărăm din sat. Facem pită, tot felul de ciorbe, carne de la ceaun, friptură, așa cum am mâncat noi”, a mai adăugat Maria Ranf.
În timp, gospodina a amenajat o sală de mese în gospodărie pentru turiștii care vin să se bucure de mâncarea savuroasă de la țară. Cei care-i trec pragul sunt cu adevărat răsfățați.
„Prima data vin aici în sala de mese, să bea cafeaua cu lapte din coji de pită și o scovargă si apoi, după aceea, ne vedem de treabă.

Până e gata mâncarea de amiază, facem ceva, lucrăm cu ei împreună. Facem pită, facem mâncare”, a mai spus gospodina.
Pe lângă bucatele tradiționale, oaspeții simt din plin gustul vieții la țară.
„Lucrăm împreună, după aceea masa, plimbare cu trăsura, la animăluțe. O zi întreagă stau la noi”.

Pentru o zi petrecută în gospodărie, turiștii plătesc 150 de lei de persoană.

Citește și: VIDEO- A reînviat țestul bunicilor. Tradiția prinde din nou contur în Dolj

Cele mai multe puncte gastro se află în județul Brașov. La Hărman, de exemplu, gurmanzii sunt invitați să ia masa într-o gospodărie săsească, din anul 1856. Corina Bozgan, împreună cu o prietenă apropiată, se ocupă de mica afacere. O mare parte dintre ingredientele folosite la prepararea bucatelor provin din producția proprie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Avem patru solarii, aici cultivăm, în general, culturile care sunt mai pretențioase la căldură, roșii, ardei și vinete. Afară cultivăm varză, țelină, bostanii. Creștem găini, rațe și gâște”, a explicat Corina.

Diferențele dintre restaurantele obișnuite și punctele gastronomice locale sunt uriașe. În micile localuri de la țară meniul este unul restrâns. Aici sunt gătite cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și tot atâtea deserturi.

Mâncarea nu este gătită de bucătari profesioniști, ci de membrii familiei, iar toate preparatele trebuie consumate în ziua în care sunt făcute.

„A crescut interesul oamenilor, cred că este important ca oamenii să ajungă într-un punct gastronomic local, să vadă, să guste și să cunoască oamenii care pregătesc aceste preparate. Ne dorim să prezentăm și să aducem oamenilor să guste și rețete din bucătăria veche transilvăneană, în special bucătăria săsească”, este părerea Corinei.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

241 de astfel de locații există în toată țara, de cinci ori mai multe față de 2018.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si