Au mai rămas doar câteva zile până la sărbătoarea Învierii, iar pregătirile sunt în toi, în toate gospodăriile. Conform datinei creștine, astăzi se vopsesc ouă, un obicei care în multe dintre zonele țării se realizează după vechile tradiții: se încondiează. În Maramureș, meșterii populari au organizat ateliere speciale prin care să îi învețe pe cei mici și cei mari, deopotrivă, să încondeieze ouă după o tehnică transmisă din bătrâni, a transmis Cristina Dorobanțu.
Ouă încondeiate, o tradiție nemuritoare
În nordul țării, tradițiile se păstrează cu sfințenie. Nu-i de mirare că tocmai în Săptămâna Mare, meșterii populari s-au gândit să organizeze ateliere tematice prin care să transmită mai departe tehnica încondeierii ouălor. Meșteșugul este fascinant atât pentru cei mici, care sunt curioși să deprindă tainele lui, cât și pentru adulți, care își doresc să afle mai multe despre vechile datini românești.
S-au adunat cu toții la muzeul satului din Baia Mare, unde au descoperit câte puțin din acest proces complex. Tehnicile sunt multiple și spectaculoase. Una dintre cele mai abordate tehnici este cea care utilizează un condei și ceară topită.
,,Am făcut un model cu un fluture, o floare și cu un soare, e pentru prima dată? Da, și îți place? Da! Ce a fost cel mai greu de făcut? Să fac modelul'', a
spus Sara.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
,,Am făcut o inimă, un S și acum fac un soare'', a spus Giulia.
Încondeierea unui ou durează aproximativ 15 minute, în funcție de complexitatea modelului.
Citește și: VIDEO- Amalia Tomoioagă, rețetă de cozonaci pufoși. Iată care este secretul pentru un preparat savuros
Experiența realizării unui astfel de ou a fost, pentru mulți, absolut uluitoare.
Scopul este perpetuarea tradițiilor și noi aici la muzeu avem datoria la muzeul de etnografie de a continua și a duce mai departe aceste tradiții.
După câteva ore de muncă intensă în stil tradițional, toți cei care și-au format îndemânarea cu încondeiatul ouălor, au ocazia să ia acasă tot ceea ce au realizat și să se bucure de ele pe masă de sărbătoare.