Mai este puțin până la sărbători, așa că piețele au fost împânzite de comercianți ambulanți care vor să facă bani din orice. Vopseaua furată din tipografii se vinde, în această perioadă, celor care vor să aibă pe masă ouă în culori cât mai intense. Oamenii cumpără, de fapt, otravă cu gramul pentru că cerneala tipografică nu trebuie, sub nicio formă, să intre în contact cu alimentele.

Urmează un material filmat și cu cameră ascunsă, a transmis Simona Pătruleasa.

Ouăle colorate cu vopsea tipografică, pericol

Această femeie ne abordează pe stradă și încearcă astfel să ne convingă să cumpărăm cerneală tipografică pentru a vopsi ouăle de Paște.

,,De care e, din ce e făcută? Unde se fac cărțile și caietele. La tipografie? Da, da. Și nu e periculoasă? Nu, în fiecare am noi vindem, i-am dat la polițist, dar am trimis în Italia, în Franța. Noi de asta vindem în fiecare an'', a spus comercianta. 

La câțiva metri mai departe, o altă comerciantă scoate de sub tarabă vopsea în culori speciale pentru a ne convinge să cumpărăm.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

,,Nu găsiți nicăieri. Asta e tot tipografică? Da, normal, de 40 de ani se vopsește cu vopsea de asta, nu s-a întâmplat nimic, mai bine asta e mai toxică pentru că intră în ou. Și asta? Asta e tipografică originală, nu vedeți'', a spus comercianta. 

Pasta intens colorată costă între 2 și 3 lei. Se vinde împachetată în celofan, fără vreo etichetă pe care să fie scrise ingredientele sau modul de folosire.

Primim, însă, instrucțiuni tot de la comercianții care ne asigură că nu avem cum să dăm greș cu vopseaua tipografică.

,,Fierbi ouăle, le scoți din apă, le ștergi, pui o mănușă pe mână, pui o picătură de pastă și învârți oul''.

Situația se schimbă când ne întoarcem în piață cu camera de filmat și vânzătorii ascund imediat vopseaua pe care ne-o vindeau cu câteva minute mai devreme.

Chiar dacă știu că este toxică, multe dintre gospodine se lasă convinse de culorile sidefate ale vopselei, așa că majoritatea au folosit-o măcar o dată.

Citește și: Cât timp se fierb ouăle de Paște și cum le verifici dacă sunt proaspete?

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

,,Am folosit-o vreo 3-4 ani, în fiecare an, și după aia am realizat că e toxică și nu e bună.

Se mai lua pe ou, mai intră în ou, chiar intră, dar era frumos că strălucea, dădeai cu un pic de grăsime''.

Deși culoarea este una intensă, medicii avertizează că folosirea cernelurilor tipografice pentru a vopsi ouăle este periculoasă.

,,Vopselurile tipografice sunt toxice. Nu sunt admise în industria alimentară. Conțin metale grele, în special plumb!'', a declarat Petru Alexe, Prof. Dr. Facultatea de Industrie Alimentară.

Comercianții ambulanți își ascund marfa sau pleacă din piață atunci când sunt controale, spun autoritățile, apoi se întorc. Clienții sunt sfătuiți să nu se lase amăgiți de prețurile mici și culorile acestor vopsele pentru că ar putea plăti cu sănătatea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: