In atelierul Virginiei Linul din comuna Salva, ouale de Paste se transforma in adevarate opere de arta. Tehnica invatata de la bunici este destul de complicata intrucat margelele sunt cusute cu mare atentie pe un sir care imbraca oul ca o armura.

„Trebuie numarata fiecare margica, ia uitati-va cat sunt ele de marunte, trebuie luata fiecare in parte, numarate, daca ai gresit numaratoarea nu mai iese bertita.

Ia uitati cum intra pe ata si aici. Trebuie sa fie cu numar fara sot”, spune etnologul Virgina Linul.

Pe un singur ou imbracat in margele se lucreaza timp de doua-trei ore, iar rezultatul este impresionant.

Mărgelele de pe straiele populare, puse pe ouăle de Paște duse la sfințit

Conform traditiei si aceste oua se duc la sfintit in ziua de Paste si apoi sunt oferite in dar copiilor care vin in vizita si nu numai.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

„Astea nu se strica. Cu motivele noastre romanesti, bineinteles ca am facut oua si cu tricolorul romanesc, avem cu rosu galben si albastru sa isi aminteasca fiecare roman de tara lui”, spune Virginia Linul.

Si pentru ca suntem intr-o zona plina de traditii. Aici in zilele de Paste, localnicii se imbraca in straie populare, pline de culoare.

„Nu se poate fara curea cu margele, brau, pe picior cizme de piele, costumul unui ficior de gazda, trebuie sa fie imbracat din cap pana in picioare si bineinteles ca trebuie sa fie avem grija la randurile de pene de paun. In functie de cate randuri de pene de paun are clopul, atata e ficiorul de bogat”, explică etnologul.

Costumele populare cu mărgele și ouăle decorate, expuse la  muzeu

Virginia Linul are o colectie impresionanta de costume populare in special din zona Bistritei, iar de curand a deschis chiar si un muzeu al costumului popular unde a adunat mii de piese vestimentare autentice din toate colturile tarii.

„Totul trebuie sa fie complet, incepand de la creatie, daca nu pui suflet nu este un costum frumos, ori un costum popular dureaza cel putin trei generatii”, spune Virginia Linul.

Cei care ajung la muzeul din Salva pot participa si la diverse ateliere de creatie de unde pot pleca cu suveniruri unice in tara. 
 
 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si