In articol:
„Mândria de a fi român se vede în acțiunile fiecăruia dintre noi. De exemplu, pâinea cu maia, plămădită într-un mic sat de munte, a devenit celebră nu doar datorită gustului, ci și a poveștilor crestate pe ea. De aceste micuțe comori se ocupă o fostă jurnalistă îndrăgostită de satul românesc autentic despre care vorbește prin fiecare pâine pe care o face”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Povestea preparării pâinii cu maia
Mireasma îmbietoare a pâinii proaspăt scoasă din cuptor cuprinde zilnic mica brutărie artizanală a Anei Negru, din comuna Bod, județul Brașov. Cu multă răbdare, atenție și pricepere, brașoveanca pregătește pâine cu maia, făcută după tot felul de rețete. Însă, dincolo de gustul de odinioară, pe fiecare pâine se regăsește câte o poveste a satului românesc.
- De ce?
- Pentru că în orice sat am fost, credința este cea care i-a susținut pe oameni. Râul Olt, care așa îmi amintesc, avea lanurile de grâu de-o parte și de alta. Aici avem tot lanurile cu grâu pentru că le-am fotografiat când eram copil în toate etapele”, a explicat Ana Negru.
Înainte de a fi brutar, Ana a fost jurnalist și a realizat multe reportaje cu povești ale oamenilor din satele izolate pe care le-a vizitat. De aici i-a venit și ideea de a face pâine cu maia.
„Am avut contact cu oameni de la sat, vedeam tot timpul cum se face pâine, chiar am prins procesul pas cu pas, de dimineața devreme, până după-masa când a fost pâinea gata, pentru că am vizitat femei din sate izolate unde se făcea pâine cu maia”, a mai spus aceasta.
Citește și: VIDEO- Mii de oameni asistă la parada militară de la Iași. Ziua Națională i-a adus pe toți împreună
Însă, dincolo de aspect, pâinea Anei încântă și papilele gustative iar asta i-a adus succesul în noua meserie aleasă, cea de brutar.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ana Negru nu produce cantități mari de pâine, dar livrează produsele făcute de ea în localități din jurul Brașovului. În mica brutărie din Bod a amenajat și un atelier de gătit unde primește cursanți care învață cum să facă produse de panificație gustoase și arătoase. Totul din dragoste pentru a păstra și transmite mai departe o parte din frumusețea satului românesc.