Guvernul de la New Delhi si oamenii de stiinta sustin, insa, ca proiectul are doar scopuri pasnice, in ciuda escaladarii conflictului dintre cele doua tari vecine, India si Pakistanul, ambele puteri nucleare.

Prin lansarea cu succes a acestei misiuni, India a devenit a patra tara din lume capabila sa distruga sateliti in spatiu, dupa Statele Unite, China si Rusia.

THANGLURA DARLONG, AMBASADORUL INDIEI IN ROMANIA: Aceasta misiune are in totalitate un scop pasnic! Nu este indreptata in niciun fel impotriva vreunei tari!
Misiunea, aplaudata la sediul Agentiei Spatiale Satish Dhawan

si... intr-o tara intreaga, starneste, insa, ingrijorari majore la NASA. Peste 100 de bucati din satelitul distrus, 60 dintre ele mai mari de 10 centimetri, se plimba haotic in jurul Statiei Spatiale Internationale si ameninta siguranta astronautilor, spun americanii!

JIM BRIDENSTINE, NASA ADMINISTRATOR: Dintre aceste 60 de bucati de satelit, 24 se indreapta catre partea superioara a Statiei Spatiale Internationale. Este o situatie foarte grava sa produci astfel de reziduuri in spatiu care sa ajunga la Statie! O astfel de activitate nu este compatibila cu programele de explorare spatiala pe care noi trebuie sa le realizam.

Pakistanul, prin vocea ministrului de Externe Shah Mahmood Qureshi, duce si mai departe aceste ingrijorari si spune ca distrugerea de catre India a unui satelit inseamna o abatere grava de la scopul pasnic al programului spatial. Specialiștii vorbesc chiar despre o noua directie in conflictul dintre cele doua tari vecine, ambele puteri nucleare, economice, care au dotari militare extrem de avansate si, impreuna, peste un miliard si 500 de milioane de locuitori.

Este un conflict care dureaza de 92 de ani, de cand atat India, cat si Pakistanul si-au obtinut independenta, si este alimentat, in primul rand, de situatia provinciei Kashmir, una dintre cele mai militarizate regiuni din lume, impartita deja, dar inca disputata!

DR. ANDREW WHITEHEAD, JURNALIST SI ISTORIC: "Conflictul s-a schimbat, situatia nu mai este atat de grava ca in anii '90, iar aceasta nu mai este doar o lupta intre India si Pakistan.

Este si un conflict intre statul indian, armata Indiei si tinerii din Kashmir. Nu toti, dar majoritatea tinerilor din Kashmir nu vor sa fie condusi de India si se opun prezentei militare a Indiei in regiune."

Tensiunile intre India si Pakistan au escaladat dupa atacul terorist cu masina capcana, comis la jumatatea lunii februarie, in Kashmirul indian, soldat cu 40 de morti in randul fortelor de securitate indiene.

E.S. THANGLURA DARLONG, AMBASADORUL INDIEI IN ROMANIA: Tensionarea relatiilor dintre India si Pakistan este cauzata de atacurile teroriste declansate de teroristi stabiliti fie in Pakistan, fie in Kashmirul ocupat. Acestia sunt sustinuti, finantati si inarmati de catre guvernul pakistanez si de catre agentiile pakistaneze.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Acuzatiile sunt respinse categoric de autoritatile de la Islamabad, care cer dovezi si, mai mult....

E.S. SAFDAR HAYAT, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE PAKISTAN IN ROMANIA: "Noi insine am suferit enorm din cauza terorismului! In ultimii ani, am pierdut aproape 70.000 de oameni, iar 6.000 dintre victime sunt soldati de-ai nostri! In ce ne priveste, Pakistanul lupta impotriva terorismului! In 2014, am lansat o operatiune de amploare, in urma careia am reusit sa dizlocam teroristii, sa le distrugem liniile de aprovizionare.

Le-am distrus, de asemenea, infrastructura, depozitele de munitie... I-ati izolat, i-ati lasat fara mijloacele tehnice! Da! De aceea, acum putem spune clar ca nu exista prezenta organizata a niciunei grupari teroriste pe teritoriul Pakistanului. Au ramas doar celule izolate? Da, mai avem doar cateva situatii minore!

In replica la atacul din februarie, avioane de lupta indiene au lansat bombe pe teritoriul pakistanez, pentru prima data dupa razboiul izbucnit intre cei doi vecini in 1971.

Doua avioane MIG ale armatei Indiei au trecut granita pe teritoriul nostru! Le-am doborat!

E.S. THANGLURA DARLONG, AMBASADORUL INDIEI IN ROMANIA: "Spuneti ca atacul din februarie a fost targhetat asupra pozitiilor detinute de aceasta grupare terorista? Da, desi ei [n.r. Pakistanul] spun ca nu a fost asa!

Pakistanul vede, insa, aceste atacuri ca pe un refuz clar din partea Indiei de a solutiona conflictul care NU inseamna DOAR o lupta pentru teritoriu, ci si victime!

E.S. SAFDAR HAYAT, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE PAKISTAN IN ROMANIA: India nu a putut sa accepte niciodata ideea ca exista un Pakistan independent! In al doilea rand, India nu acceptat niciodata un Pakistan puternic.

In raportul prezentat anul trecut de catre Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, se vorbeste despre 145 de morti in randul civililor din Kashmir, intr-o perioada mai scurta de doi ani- iulie 2016, martie 2018, si abateri grave comise de ambele parti ale Liniei de control.

ZEID RA'AD AL HUSSEIN, INALTUL COMISAR ONU PENTRU APARAREA DREPTURILOR OMULUI: "Nu este un conflict inghetat! Este un conflict care a deprivat milioane de oameni de drepturile lor fundamentale si continua, chiar si in ziua de azi, sa produca suferinta muta!"

"Este vital ca autoritatile din India sa ia masuri imediate si eficiente ca sa impiedice reaparitia cazurilor in care fortele de securitate din Kashmir fac abuz de putere."

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

E.S. SAFDAR HAYAT, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE PAKISTAN IN ROMANIA: Regimul de acum [n.r. din India] este impotriva oricarei minoritati sau comunitati care nu este hindusa. De aceea, inca de la investire, cazurile de agresiune impotriva minoritatilor, in special impotriva musulmanilor, au crescut. Multi musulmani au fost ucisi, inclusiv din cauza faptului ca ei consuma carne de vita, iar vacile sunt considerate animale sfinte de catre hindusi!

Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului a realizat acest raport FARA ca observatorilor ONU sa le fie permis accesul in teritoriu pentru cercetare la fata locului.

E.S. THANGLURA DARLONG, AMBASADORUL INDIEI IN ROMANIA: "India si Pakistanul au cazut de acord de multe ori ca situatia Kashmirului trebuie rezolvata doar prin discutii bilaterale. Acesta este motivul pentru care urmam calea dialogului intre doua parti!"

E.S. SAFDAR HAYAT, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE PAKISTAN IN ROMANIA: "Daca ne asezam pentru dialog, ei spun ca provincia Kashmir este parte integranta a Indiei, iar acest aspect nu poate fi negociat. Daca alte puteri se ofera sa intermedieze discutiile, India spune ca nu accepta nicio mediere. Este o situatie atat de complexa, incat Pakistanul si India nu vor reusi niciodata sa o rezolve prin dialog direct! Trebuie rezolvata cu ajutorul comunitatii internationale si al organismelor internationale."

Presedintele american Donald Trump si-a anuntat recent implicarea!

DONALT TRUMP, PRESEDINTELE SUA: "Primim vesti imbucuratoare din regiune! Sa speram ca acest conflict va ajunge la final! Dureaza de prea mult timp, zeci si zeci de ani!"

Pana la dialog, preocuparile militare par sa fie majore in regiune! Saptamana aceasta, Departamentul american de stat a aprobat vanzarea catre India a 24 de elicoptere anti-submarin. Seful armatei Indiei se afla intr-o vizita de 4 zile la Washington pentru a intari cooperarea militara!

In anii '80, tot Statele Unite au vandut Pakistanului 40 de avioane de lupta F-16.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si