Fermierii din sudul țării cer Ministerului Agriculturii să recunoască faptul că mai multe zone sunt calamitate de secetă. Doar în Olt peste o sută șaizeci de mii de hectare au fost arse de soarele încins. Astăzi fermierii au făcut un experiment pentru a demonstra că solul e uscat chiar și la un metru adâncime.

Pământul a fost cimentat de secetă. Apa nu e găsită nici măcar la un metru adâncime.

Fermier: Bolovanii aceștia sunt imposibil de mărunțit de pregătit.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Fermier: Suntem în imposibilitatea de a lucra în momentul ăsta solul, nu putem să intrăm până când o să primim niște precipitații corespunzătoare.

Iar lipsa de apă i-a lăsat pe fermieri fără recolte, situația dramatică se vede și în lanurile de porumb. Situația îngrijorătoare se va simți la raft și în buzunarul cumpărătorului, avertizează fermierii.

Fermier: Cel mai secetos an, n-am văzut cultură la care să nu poți să recoltezi nimic.

Nu e cantitate suficientă de floarea soarelui pentru procesare, pentru fabricile de ulei. La un moment dat e posibil să se ajungă la o criză alimentară care va fi gravă.

Peste cincizeci de producători din Olt au trimis o cerere Ministerului Agriculturii prin care cer ca județul să fie declarat drept zonă calamitată de secetă.

Fermier: Teoretic ni s-a promis un ajutor de două sute euro pe hectar, adică o mie de lei.

Noi am cheltuit pe hectar în jur de patru, cinci mii de lei. Personal eu aș solicita încă o mie de lei, dar sub forma unui împrumut acordat de Guvern cu dobândă mica.

În județul Olt peste o sută șaizeci de mii de hectare de cereale au fost afectate până în acest moment.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si