„Un studiu scoate la iveală o informație care pare paradoxală. Insomnia ne poate scăpa de depresie. Nu e o glumă, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple, spun psihiatrii. Depresia este o boală serioasă care afectează tot mai mulți români iar tratamentul bazat pe insomnie nu poate fi aplicat pe termen lung”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Datele unui studiu arată că insomnia ne poate scăpa de depresie

Depresia nu e un moft. 5 la sută din populația României suferă de această boală, o spune Asociația Națională de Psihiatrie. La Institutul Socola, din Iași, ajung în fiecare lună aproximativ 300 de pacienți. Pentru unii dintre ei, depresia este cauzată de teama de scumpiri și facturi.

„Pentru noi ar fi groaznic să ne pierdem locuința, asta e temerea cea mai mare, ratele la bănci care cresc lunar, adică nu e nicio factură la fel ca cealaltă”, a spus un pacient diagnosticat cu depresie.

Iva Berghmann e specialist cognitiv comportamental în Timișoara și interacționează des cu pacienți care suferă de depresie.

„În special, începând cu anul 2020, când a început pandemia, românii s-au confruntat cu o pierdere a certitudinii, o pierdere a siguranței, fapt care, automat, a putut să genereze, poate chiar la nivel de populație, de întreaga populație, aceste stări de nesiguranță. Suntem mai sceptici, suntem mai reticenți, nu ne mai aruncăm atât de ușor să ne cheltuim banii”, a explicat aceasta. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV- Povestea reală a Ioanei, soția primarului din Argeș care s-a sinucis: „Nu o voiau că era săracă"

Cercetătorii Universității Northwestern, centru de studii cu o istorie de peste 150 de ani din America, au descoperit că insomnia poate trata depresia. Nu e o glumă, ne-o confirmă și psihiatrii români.

„Pe termen scurt, practic, este stimulată glanda suprarenală. Inițial apare o descărcare de catecolamină, de noradrenalină, în special, care poate într-adevăr să dea o anumită stare de energie mai crescută și chiar un efect ușor euforizant”, a explicat  Virgil Radu Enătescu, medic primar Psihiatrie.

Insomnia este însă un tratament de scurtă durată.
„Problema este că pe termen lung, hormonul de stres cronic este cortizolul. Privarea de somn în condiții cronice, să zic așa, în situații cronice, cum ar fi situația celor care muncesc ca și piloți de curse intercontinentale sau cei care muncesc în schimburi, s-a arătat că efectele sunt dezastruoase”, a mai adăugat Virgil Radu Enătescu.

Pe plan mondial, depresia afectează peste 322 de milioane de persoane.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si