„Patria lubenițelor, devine, încet dar sigur, raiul căpșunelor. Tot mai mulți agricultori au pariat pe fructul dulce și tind să creadă că au făcut bine. În plus, nici temperaturile din Sahara Olteniei nu mai sunt prielnice pentru pepeni ”, a transmis Christian Sabbagh.

De la lubeniță la căpșuni de Călărași

Ioan se numără printre primii producători din Călărași, Dolj, care au început să nu mai parieze pe pepeni, ci pe delicioasele căpșune.

După câțiva ani munciți în Spania, bărbatul a ales să se întoarcă acasă și să se aplice tot ce a învățat acolo pe meleagurile Olteniei.
„La solar acum sunt cu 30 de lei kilogramul și pepenii, când vor ieși, ies cu 3 lei kilogramul. Pepenii îi culegi de 2-3 ori, căpșunele le culegi de 7-8 ori. Suprafață mai mică și cantitate mai mare”, a spus bărbatul.
De la an la an, producătorii au mărit suprafața de căpșune.
„Am început de la 25 de ari de căpșune, am ajuns acum la 1 hectar și 50 de ari, avem și în spații protejate încă vreo 15 ari. Încă mai punem”, a spus Tomiță, producător.

Citește și: VIDEO-Păcăliți cu căpșuni românești! Cât au ajuns să coste căpșunile vândute la marginea străzii

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În plus, în Sahara Olteniei lipsa apei îi determină pe fermieri să reducă suprafețele de pepeni și să se reprofileze.
Trendul cultivării căpșunelor a ajuns și în familia acestei femei, care a egalat suprafața fructelor dulci cu cea de lubeniţă.


„Avem suprafață de un hectar de căpșune și pepene tot un hectar. Ne axăm pe căpșune pentru că ne ajută și pământul și temperaturile care sunt acum. Primii bani pe care-i luăm din agricultură sunt de pe căpșune”, a mărturisit femeia.
Cu 12 lei se vinde kilogramul de căpșune de câmp la început de sezon, în timp ce fructele de solar ajung chiar și la 30 de lei pe kilogram, în en-gross. Munca, însă, este pe măsura prețului.
Iar dacă în urmă cu 10 ani se numărau pe degete culturile de căpșune din Călărași și Dăbuleni, acum...
„Cred că sunt depășite 35 de hectare în câmp, dar cum spuneam, în fiecare gospodărie suprafețe de 5-10 ari, pe care oamenii le scot la vânzare la poartă sau în câmpul satului sunt frecvente”, a spus Sorin Sandu, primarul localității.
Cea mai mare parte a terenurilor din sudul Olteniei însă este cultivată cu lubeniţă. Numai în Călărași, Dolj, sunt circa 1.000 de hectare de pepene verde și galben.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: