„Patria lubenițelor, devine, încet dar sigur, raiul căpșunelor. Tot mai mulți agricultori au pariat pe fructul dulce și tind să creadă că au făcut bine. În plus, nici temperaturile din Sahara Olteniei nu mai sunt prielnice pentru pepeni ”, a transmis Christian Sabbagh.

De la lubeniță la căpșuni de Călărași

Ioan se numără printre primii producători din Călărași, Dolj, care au început să nu mai parieze pe pepeni, ci pe delicioasele căpșune.

După câțiva ani munciți în Spania, bărbatul a ales să se întoarcă acasă și să se aplice tot ce a învățat acolo pe meleagurile Olteniei.
„La solar acum sunt cu 30 de lei kilogramul și pepenii, când vor ieși, ies cu 3 lei kilogramul. Pepenii îi culegi de 2-3 ori, căpșunele le culegi de 7-8 ori. Suprafață mai mică și cantitate mai mare”, a spus bărbatul.
De la an la an, producătorii au mărit suprafața de căpșune.
„Am început de la 25 de ari de căpșune, am ajuns acum la 1 hectar și 50 de ari, avem și în spații protejate încă vreo 15 ari. Încă mai punem”, a spus Tomiță, producător.

Citește și: VIDEO-Păcăliți cu căpșuni românești! Cât au ajuns să coste căpșunile vândute la marginea străzii

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În plus, în Sahara Olteniei lipsa apei îi determină pe fermieri să reducă suprafețele de pepeni și să se reprofileze.
Trendul cultivării căpșunelor a ajuns și în familia acestei femei, care a egalat suprafața fructelor dulci cu cea de lubeniţă.
„Avem suprafață de un hectar de căpșune și pepene tot un hectar. Ne axăm pe căpșune pentru că ne ajută și pământul și temperaturile care sunt acum.

Primii bani pe care-i luăm din agricultură sunt de pe căpșune”, a mărturisit femeia.
Cu 12 lei se vinde kilogramul de căpșune de câmp la început de sezon, în timp ce fructele de solar ajung chiar și la 30 de lei pe kilogram, în en-gross. Munca, însă, este pe măsura prețului.
Iar dacă în urmă cu 10 ani se numărau pe degete culturile de căpșune din Călărași și Dăbuleni, acum...
„Cred că sunt depășite 35 de hectare în câmp, dar cum spuneam, în fiecare gospodărie suprafețe de 5-10 ari, pe care oamenii le scot la vânzare la poartă sau în câmpul satului sunt frecvente”, a spus Sorin Sandu, primarul localității.
Cea mai mare parte a terenurilor din sudul Olteniei însă este cultivată cu lubeniţă. Numai în Călărași, Dolj, sunt circa 1.000 de hectare de pepene verde și galben.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si