Ministrul Culturii si autoritatile promit renovari in timp record, insa turistilor nu le ramane decat sa priveasca de la distanta cum se prapadeste aceasta mostenire inestimabila! Accesul in interior este interzis din cauza pericolelor!

Muzeul National George Enescu pe Calea Victoriei este o cladire din secolul XX, construita de unul dintre cei mai bogati romani de atunci, Gheorghe Cantacuzino. Fala de altadata este, insa, lasata sa se ingroape bucata cu bucata!

Ornamentele exterioare cad, peretii se scorojesc, iar tencuiala se prabuseste incetul cu incetul.

ANDREEA GURBAN, REPORTER STIRILE KANAL D: In Palatul Cantacuzino, zac printre pereti scorojiti, mucegai si igresie, obiectele originale ce i-au apartinut marelui compozitor George Enescu, printre care si pianul la care acesta a cantat. De asemenea, taboul original, ce ilustreaza pe Ecaterina Cantacuzino, este acoperit de mai bine de 2 ani cu o folie de plastic, caci, apa deja s-a infestat in pereti si risca sa atace fresca originala a taboului!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Bijuteria arhitecturala face parte din Patrimoniul European, iar, in spatele ei, se afla casa memoriala a marelui compozitor in care accesul este interzis.

ANDREEA GURBAN, REPORTER STIRILE KANAL D: Acum 2 ani, insa conducerea muzeului cu acordul ministerului Culturii au decis restrictionarea accesului aici, caci, in urma unei expertize, a rezultat, ca oricand aceste scari se pot desprinde de structura casei!

Si grinzile casei stau sa cada!

In 2008, Banca Europeana a fost de acord sa contribuie cu 6 milioane de euro pentru restaurarea celor doua cladiri- monument! Cu o singura clauza, insa: Si statul roman sa plateasca 1,6 milioane de euro.

Autoritatile promit ca le vor salva in 2 ani, insa istoria recenta ne-a aratat ca o astfel de lucrare se poate intinde chiar si pe o perioada de 10 ani. Daca vor fi alocati banii!

O alta bijuterie abandonata este Casa Miclescu. Un impozant conac pe care cu siguranta l-ati vazut macar o data pe Bulevardul Kiseleff. Acum, un gard ruginit si parasit ascund o vila in care s-a filmat ecranizarea dupa romanul omonim "Enigma Otiliei".

Fostii proprietari au murit imediat dupa revolutie, iar mostenitorii nu s-au aratat intersati de renovari, desi casa este un monument istoric. Mai multi ministri ai culturii au incercat exproprierea, insa acum actiunile instantei se deruleaza greu din cauza birocratiei complicate.

DRAGOS NEAMU, PRESEDINTE RETEAUA NATIONALA A MUZEELOR: La nivel general, din punct de vedere al mecanismelor de finantare pentru valorificarea patrimoniului cultural national, lucrurile sunt absolut mizerabile spre dramatic, in sensul in care aceste oportunitati nu exista in mod constant! 44.33

Variantele de renovare a cladirilor de patrimoniu sunt fie din fonduri guvernamentale, fie europene nerambursabile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si