In articol:
- Românii sunt nevoiți să petreacă Crăciunul acasă
- Pensiile nu acoperă cheltuielile de sărbători
- Consumul de Crăciun scade semnificativ față de anii precedenți
Aproape jumătate dintre români își reduc bugetul de sărbători, în timp ce 8 din 10 oameni își vor petrece Crăciunul acasă.
Acasă, în sânul familiei și în jurul unei mese modeste, cu mai puține bucate față de anul trecut. Cam așa va arăta Crăciunul pentru mulți români.
Românii sunt nevoiți să petreacă Crăciunul acasă
Scumpirea utilităților, dar și a alimentelor este îngrijorătoare pentru români, și, în același timp reprezintă un motiv în plus de a rămâne acasă în seara de Crăciun. Mulți nici măcar nu iau în calcul petrecerea sărbătorilor în altă parte.
”Acasă. Restaurantul nu-i pentru noi”, sunt spusele unui bărbat, care a fost întrebat unde își va petrece sărbătorile de iarnă.
46 la sută au mai puțini bani pentru sărbătorile de anul acesta. Facturile mai mari la energia și gaze, dar și scumpirea alimentelor sunt motivele principale pentru reducerea bugetului.
„Vin gazul, lumina, la toate s-au mărit prețurile și carnea s-a scumpit mult.
Citește și: Au intrat in atmosfera de Craciun
Pensiile nu acoperă cheltuielile de sărbători
Dacă de obicei românii nu trebuiau să se dea peste cap cu achizițiile de sărbători, astăzi, pentru pensionari, Crăciunul aduce mai multe griji decât bucurie. Multe persoane în vârstă sunt forțate să se limiteze la cumpărături pentru a se încadra în bugetul pensiei.
„ La masa de Crăciun, la venitul meu, care am 1700 de lei după 44 ani de muncă, cheltuiam cam 500 de lei. Acum nu îmi mai permit”, sunt afirmațiile făcute de o bătrână.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Un Crăciun sărac pentru mulți români
Consumul de Crăciun scade semnificativ față de anii precedenți
În prezent, consumul alimentelor și achizițiilor de Crăciun are o scădere considerabilă față de trecut, din cauza prețurilor mari. Bogdan Nadolu, sociolog la Universitatea de Vest este de părere că limitarea achizițiilor în raport cu bugetul fiecăruia este o normalitate: „Este firesc să ne recalibrăm consumul de sărbători în funcție de potența financiară a fiecărei familii. Chiar dacă nu mai dăm iama în magazine să cumpărăm totul dublu, nu înseamnă că nu o să le trăim la fel de intens”.
Din fiecare 100 de români, 82 spun că vor sta acasă de sărbători. 10 la sută plănuiesc să iasă în oraș, în timp puțin peste 7 la sută au declarat că vor călători de Crăciun, în interiorul granițelor mai ales. Și lista cadourilor este mai scurtă anul acesta și cu mai puțini bani alocați.
Citește și: Scumpiri accelerate au avut loc și în noiembrie. Prețurile au crescut cu 1,3%