Cinci milioane de pensionari trăiesc în România. Mulţi dintre ei aşteaptă cu sufletul la gură majorarea pensiilor, preconizată pentru septembrie. O mărire aflată acum sub semnul întrebării.

In următorii ani, diferenţa dintre cheltuieli şi venituri ar putea exploda, de la 4,8 la sută, cât e estimat în acest an, până la 7 procente din Produsul Intern Brut. Cu alte cuvinte, va trebui să împrumutăm.

În acelaşi timp, nici varianta renunţării la aceste majorări nu e mai bună, pentru că ar afecta foarte mulţi bătrâni.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Ce s-a aflat dupa ce sotia lui Ion Iliescu si-a facut public talonul de pensie! Cati ani are de fapt nevasta fostului presedinte

În România, pensia medie este de puţin peste 1.200 de lei.

Petre Nechita, reporter Ştirile Kanal D: „Lună de lună, banii parcă se duc pe apa sâmbetei. Peste 800 de lei dispar din fiecare gospodărie din România numai pe mâncare.

Cheltuim încă 395 de lei pentru plata utilităţilor şi a facturilor. Iar aceste valori reprezintă o parte importantă din veniturile românilor."

Iar buzunarele pensionarilor se golesc cel mai rapid.

Pensionarii români, săracii Europei

Pensionarii români sunt săracii Europei, dacă e să privim valorile medii ale veniturilor pe continent. În timp ce în multe state, pensiile trec de pragul de 1000 de euro, la noi abia dacă ajung la valoarea de 300 de euro.

Iar pensia minima din România este de sub 150 de euro.

Sistemul public de pensii e ca un cazan sub presiune care riscă să explodeze. În prezent, 10 salariaţi plătesc taxe pentru 9 pensionari. Dar raportul se poate inversa.

Claudiu Vrînceanu, consultant de business: „În următorii 10-15 ani, criza demografică se va accentua. Altfel spus, cei care vor contribui în câmpul muncii şi vor genera taxe vor fi mai puţini decât sunt în prezent, în comparaţie cu cei care ies la pensie”.

Citeste si: Orban: Există câteva motive pentru ca proiectul Legii pensiilor speciale să fie redezbătut în comisia de specialitate

Din acest motiv, tinerii sunt sfătuiţi să se orienteze spre o pensie privată, cum e cazul pilonului 3, pentru a avea un venit suplimentar la bătrâneţe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si