In articol:
„E ușor de recunoscut. E acest țânțar alb-negru contrastant”.
Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au monitorizat toată vara speciile de țânțari care și-au făcut apariția prin București. Au fost puse capcane speciale în parcuri să-i prindă, iar apoi insectele au ajuns în laborator. Motivul principal este o specie periculoasă, denumită popular Țânțarul Febrei Galbene.
Țânțarul Febrei Galbene, prezent și în România
„Este o specie oportunistă. Înțeapă nediscriminatoriu și om și animale. Este o specie diurnă, înțeapă cu precădere ziua, nu au activitate nocturnă ca țânțarul clasic care înțeapă seara, după apusul soarelui. Este foarte agresiv și cu o înțepătură foarte prurigenă”, a
Oamenii au observat că și soluțiile pe care le foloseau împotriva țânțarilor sunt apă de ploaie în cazul speciilor nou apărute.
Mai grav este că țânțarul despre care vorbim și pe care specialiștii îl monitorizează e purtătorul unui virus înrudit cu West Nile, dar care provoacă Febra Dengue. O boală care poate fi fatală în cazurile grave din pricina hemoragiilor interne. Din fericire, în România nu au fost depistate cazuri de îmbolnăviri în afara unora izolate, când oamenii au luat virusul în urma călătoriilor peste hotare.
„În ultimii 10 ani au fost 74 de cazuri în Europa, iar în ultimul an au fost deja 71 de cazuri, probabil că asistăm la o reemergență a Febrei Dengue în Europa și s-a observat și o extindere a teritoriului țânțarilor Aedes în Sudul și chiar Vestul Europei, din această perspectivă, probabil că ne vom confrunta pe viitor cu mai multe cazuri
„Pe măsură ce crește temperatura medie globală, ajungi să ai temperaturi mai ridicate și la altitudini mai mari și atunci practic se schimbă zona de habitat a insectelor, a țânțarilor în particular și ajungi să ai populații de țânțari care nu erau caracteristice pentru o anumită zonă cum ar fi Europa de Est, Europa de Vest”, a explicat Bogdan Antonescu, expert climatolog.
Studiile recente arată că, din cauza încălzirii globale, aproape un miliard de oameni s-ar putea infecta cu o serie de boli transmise de țânțari până în anul 2080. Țările din Europa ar putea fi cele mai afectate.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro