14 alimente de bază cu adaosul comercial plafonat ar trebui să fie pe rafturile magazinelor. De la pâinea albă de 300-500 grame, la zahărul și făina de un kilogram sau laptele de 1 litru cu 1.5 la sută grăsime, toate ar trebui să aibă prețuri mai mici. Doar că, în locul lor, au apărut produse noi, cu mici diferențe, tactică prin care producătorii evită să micșoreze prețul.

Am găsit franzelă albă la raft, de 300 de grame, care în mod normal ar trebui să fie mai ieftină, dar pentru că este ”dichisită cu secară”, așa cum scrie pe etichetă,

ea nu mai intră pe lista produselor cu adaos comercial plafonat.

De pildă, în acest magazin, la raft nu am găsit astăzi niciun sortiment de franzelă albă obișnuită. Unele sunt cu maia, altele cu secară, şi nu mai intră pe lista produselor cu preţ reglementat.

Legiferarea nu ţine pasul cu tacticile comercianţilor

- Ați mai văzut pe undeva franzelă albă, albă normală?

- Nu, n-am văzut. Văc că toate sunt cu secară... Sunt cu tot felul de...

Retailerii recunosc că tot mai mulți producători și procesatori apelează la această strategie pentru a evita de plafonarea adaosului comercial la 20 la sută. A

Legea făcând trimitere la pâinea albă simplă de 300 de grame ei au pus putina faina de secara si i-au spus paine alba cu secara si nu mai intra sub incidenta legii.

Acum o lună jumate am observat ca unii producatori de malai si faina au facut dintr-un kilogram au facut gramaj de 1.1 kg si, mai nou, saptamana trecuta am observator un producator care a facut 1.05 kgrame. Adica n-are nicio rațiune, a declarat Feliciu Paraschiv, retailer.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Pe ce dată are loc Black Friday România 2023, noaptea cu cele mai multe reduceri din an?

Și oamenii au observat la raft că gramajele nu mai sunt ca înainte.

- Tu te duci și iei prpdusul crezând ca are 1 kg și de fapt are 900 de grame

- Acolo unde trebuia să fie marfa asta redusă... e gol, nu e nimic.

- Asta și fac. E o tactică. Nu le gasești. Le cauți la raft și nu le gasești.

Într-un alt magazin, ouăle incluse pe lista ieftinirilor lipsesc.

În acest magazin, cofragul cu 10 oua din categoria M, nu se mai gasește, deși el ar trebui să fie mai ieftin. În schimb, găsim cofragul cu 8 ouă, care costă aproximativ 11 lei. Ceea ce însemană că pentru un singur ou scoatem din buzunar în jur de un leu și 40 de bani.

Concluzia e simplă. Legiferarea nu ţine pasul cu tacticile comercianţilor. Dar Guvernul vrea să extindă lista alimentelor ce vor avea adaosul comercial plafonat și să prelungească măsura până la finalul acestui an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si