Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Plătim garanție pentru ambalaje. Cum funcționează sistemul garanție-returnare?

Sistemul garanție-returnare este operațional de azi. Produsele incluse în program au un simbol pe etichetă.

Redactia Stirile Kanal D,

De azi, plătim garanție pentru ambalaje [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

De astăzi vom plăti 50 de bani în plus pentru băuturile ambalate în plastic, aluminiu și sticlă. Sistemul de garanție se aplică de astăzi, doar că la raft nu prea sunt încă produse care să se încadreze în program. Mulți deja își fac planuri cu averea pe care o s-o strângă de pe urma reciclării, a transmis Cristian Sabbagh.

De azi, plătim garanție pentru ambalaje

Ambalajele pentru care veți plăti garanție sunt semnalate prin acest simbol de pe eticheta, simbol pe care îl găsim și pe eticheta de la raft.

Costul garanției se aplică la casă, unde totalul ajunge la 2 lei și 30 de bani pentru sticla de apă. După ce o golim, o ducem la reciclat.

Cu bonul primit, putem fie să facem cumpărături din magazin, fie să recuperăm banii sub formă de cash.

Garanția se aplică pentru toate băuturile ambalate în PET, doză de aluminu și sticlă în cantități de cel mult 3 litri. Când este dus la automatele de colectare, ambalajul nu trebuie turtit sau îndoit, iar eticheta trebuie păstrată.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Dacă vorbim de un bax mic de apă, garanția se ridică la 3 lei, cât o pâine. Toate magazinele care vând băuturi vor fi obligate să le colecteze. În primul an, Ministrul Mediului se așteaptă la probleme de funcționare ale sistemului.

"Există riscul ca unul din cele 30 de mii de ambalaje pentru o oră sau pentru o zi, să nu fie recunoscute de mașinărie", a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului.

Dacă supermaket-urile au achiziționat automate de colectare, în cazul magazinelor mici, colectarea se va face manual. Deocamdată, la raft, doar 20% dintre ambalaje au garanție. Procentul va crește pe măsură ce stocurile vechi se vor epuiza, iar în vara viitoare vom plăti garanție pentru toate ambalajele.

Citește și: VIDEO- Cât de mult îngrașă cozonacul? Află cum putem mânca fără a ne îngrășa

"Avem 116 kg de deșeuri pe cap de locuitor pe an, din care se reciclează mai puțin de jumătate, a declarat Nicolae Ciucă", președintele Senatului.

Țara noastră reciclează doar 15% din pet-uri, doze de aluminiu și sticlă. Acest program ar urma să ridice rata de colectare la 90%.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI