Suntem la limita dintre două județe, Teleorman și Olt: „Este o zonă de risc, ne aflăm pe digul de apărare Moldoveni, zona de vărsare a Oltului în Dunăre.” De ce vorbim de o zonă cu risc: „Digul de apărare, în urma viiturilor de pe Olt și Dunăre, a fost afectat și practic, prin eroziune, s-a afectat structura de rezistență și s-a întrerupt linia de apărare pe o porțiune de cinci sute treizeci de metri.”

Așa că salvarea vine de la un dig mobil: „Având în vedere prognozele hidrometeorologice actuale, care prevăd creșterile debite și niveluri, s-a executat un dig provizoriu.”

Aici riscurile sunt aduse de Dunăre, dar și de râul Olt.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: HARTA. Autoritățile sunt în alertă. Ciclonul mediteranean aduce ploi și furtuni. Sudul României este vizat în mod special- wowbiz.ro

„Încă de la ora șase dimineața muncitorii construiesc de zor această barieră din panouri de aluminiu pe o lungime totală de șase sute de metri. De asemenea, au fost aduși peste trei mii cinci sute de saci cu nisip chiar aici, în zona în care digul este în pericol”, a transmis Teo Argint, reporter Kanal D. 

În acest moment se estimează că șapte mii cinci sute de metri cubi pe secundă vor intra în țară dinspre Serbia.

La această valoare se mai adaugă două mii, două mii cinci sute de metri cubi din afluenții Dunării. În județul Dolj, apa s-a infiltrat deja și a inundat o zonă de pădure, după ce nivelul fluviului a crescut constant, însă problemele nu se rezumă doar la Dunăre. Mâine intră în vigoare un cod galben de ploi. Duminică toată țara va fi cuprinsă de vijelii. În plus, un cod portocaliu riscă să se transforme într-unul roșu: „Acest cod portocaliu vizând cantități importante de apă, averse torențiale și abundente.
Zonele vizate: nordul și estul Olteniei, jumătatea de vest a Munteniei, inclusiv Bucureștiul. În tot acest interval de douăzeci și patru de ore să se adune cantități însemnate de apă, cincizeci până la nouăzeci de litri pe metru pătrat, putem depăși în anumite județe chiar și o sută de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă pragul codului roșu.”

Și hidrologii anunță un cod portocaliu privind riscul de viituri pe mai multe râuri din sudul și estul României. Este vizat inclusiv Galațiul, zonă care deja a fost devastată de inundații. Și declarațiile autorităților s-au tot schimbat în ultimele zile, în funcție de noile date și prognoze. Meteorologii spun că în următoarea perioadă pot fi emise inclusiv coduri roșii de tip now casting. Acestea pot fi însoțite și de mesaje RO-Alert. Oamenii nu trebuie să intre în panică, dar e important să urmeze sfaturile autorităților.

„În aceste momente debitul Dunării la intrarea în țară este de șapte mii o sută de metri cubi pe secundă, însă în următoarele patru zile acesta va crește cu o mie de metri cubi pe secundă, ajungând astfel la o valoare dublă față de media multi anuală a lunii septembrie. Noi suntem acum la Porțile de fier, în zona barajului de o mie trei sute de metri lungime, același baraj care în 2006, la inundațiile puternice de atunci, a reușit să evacueze peste paisprezece mii de metri cubi pe secundă, însă chiar și așa, deși barajul și lacul de acumulare din Valea Dunării sunt extrem de importante, atât pentru navigație, cât și pentru producția de energie electrică, acestea nu pot opri în totalitate o viitură puternică la fel ca în 2006.

Asta pentru că în aval de Porțile de fier afluenții vor crește și mai mult debitul, nivelul apei ajungând până la nouă mii cinci sute de metri cubi pe secundă. În aceste condiții se pune o întrebare importantă legată de presiunea apei care va influența aceste baraje. Aceeași preocupare o au și angajații de la Apele Române, care în aceste momente sunt în stare de alertă în toate județele traversate de Dunăre”, a transmis Teo Argint, reporter Kanal D.

Citeste si: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa Uță! Tânăra a intervenit dur în scandalul dintre cei doi- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si