In articol:
- Alertă în Orșova după ce un marinar a căzut peste bordul unui vas
- Directorul CFR a vorbit despre accidentul din Teleorman: „Dacă mecanicul dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranță”
- „Dacă dormea, era mai bine”
- Marți vor fi verificate liniile de cale ferată din zona deraiării
- Cum a avut loc, de fapt, accidentul feroviar de la Teleorman?
Alertă în Orșova după ce un marinar a căzut peste bordul unui vas
Autoritățile au transmis că: „În data de 13.03.2023,
Citește și: Un român a fost găsit fără suflare în locuința sa din Italia
Citește și: Incendiu puternic într-o pădure de la Slănic Moldova. Pompierii au intervenit
Echipajul unei ambarcațiuni fluviale a Poliției de Frontieră Orșova cât și patrule terestre efectuează cercetări pe fluviul Dunărea, respectiv la malul apei, alături de un echipaj al ISU Drobeta cu o barcă cu sonar, pentru identificarea bărbatului”.
A fost informată Poliția Transporturi Navale și autoritățile sârbe. Cercetările continuă.
Directorul CFR a vorbit despre accidentul din Teleorman: „Dacă mecanicul dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranță”
Directorul și Purtătorul de cuvânt al CFR Călători au venit cu declarații despre accidentul feroviar din Teleorman.
Noi detalii ies la iveală după accidentul care a înspăimântat o întreagă țară. CFR a menționat că mecanicul trenului de călători implicat în incidentul din Teleorman a depășit indicatorul „Oprire” și a tamponat ultimul vagon al garniturii de marfă.
În cursul zilei de marți se vor face verificări și reparații la liniile ferate.
Citește și: VIDEO: Accident feroviar dramatic în Roșiori! A fost activat planul roșu de urgență
„Dacă dormea, era mai bine”
Din spusele directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa, mecanicul trenului de călători a făcut „o depășire controlată”, intrând astfel pe culoarea roșie a semnalului de cale ferată.
Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, afirmă că mecanicul trenului de călători a făcut ceea ce se numeşte ”o depăşire controlată”, intrând pe culoarea roşie a semnalului de cale ferată.
„Dacă dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranţă. Or el a depăşit controlat. Deci exclud somnul”, menționează directorul CFR Călători.
El a mai adăugat că oamenii au fost răniți după ce trenul de persoane a frânat brusc și nu din cauza impactului.
Marți vor fi verificate liniile de cale ferată din zona deraiării
Cele trei vagoane de marfă care au fost deraiate în urma impactului feroviar au fost repuse pe șine, în cursul serii de luni. În plus, marți vor fi verificate și reparate liniile de cale ferată din zonă, pentru a se putea relua traficul feroviar.
Citeste si: Oana Matache, probleme cu Protecția Copilului?! Răzvan Miheț i-ar putea lua copiii- wowbiz.ro
În prezent, traficul în staţia Roşiori Nord se desfăşoară pe liniile 1, 2 şi 3.
„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că la ora 21.10 s-au finalizat operaţiunile de repunere pe şină a celor 3 vagoane deraiate din compunerea trenului privat de marfă.
Astfel, marţi, 14 martie 2023, personalul feroviar de specialitate va verifica liniile de cale ferată din zona deraierii şi va executa lucrările de reparaţii la infrastructura feroviară afectată, astfel încât circulaţia trenurilor în staţia Roşiori Nord să poată fi reluată în condiţii normale si de siguranţă şi pe liniile 4, 5 şi 6”, a transmis purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan.
Citește și: Accident grav în Capitală. Un pieton a fost lovit într-o intersecție
Cum a avut loc, de fapt, accidentul feroviar de la Teleorman?
„Mecanicul de locomotivă, din diferite motive pe care le va explica comisiei de anchetă, a depăşit controlat (…) semnalul pe culoarea roşie. De ce a făcut treaba asta, va da explicaţii comisiei de anchetă, eu am discutat cu mecanicul, ştiu despre ce e treaba, dar, mai departe, nu pot să spun deocamdată. Când a văzut că nu i se face cale liberă şi a observat trenul de marfă în faţă, a frânat total trenul.
Citește și: Un bărbat s-a stins din viață culegând flori. Acesta voia să îi dăruiască soției sale o floare de mimoză
Din frână, se vede că impactul dintre locomotivă şi ultimul vagon din trenul de marfă, nu are nimic nici locomotiva, nici ultimul vagon de marfă. Nu vreau să spun nimic, evenimentul este de gravitate maximă, numai că, din fericire, consecinţele au fost, cel puţin în prima fază, mici. Deci a lovit vagonul de marfă, vagonul de marfă a creat o undă de şoc, dat fiind că trenul de marfă are mai largă cupla de legare şi tampoanele şi a ridicat puţin penultimul vagon din tren.
Mecanicul de la trenul de marfă a constatat impactul, că a zis că a avut un şoc şi a văzut că creşte viteza de la 8 la 10 kilometri, dar nu a oprit trenul şi a continuat să meargă, ceea ce pe un macaz şi o curbă care au intrat în circulaţie acolo, a făcut să ridice şi să se aducă vagoanele în starea în care le-aţi văzut.
Citește și: Trafic blocat în Otopeni! O mașină s-a răsturnat pe șosea
Distanţa dintre locul impactului şi locul în care aţi văzut vagoanele răsturnate este de aproape un kilometru. Deci nu a fost din şocul şi din tamponarea cu locomotiva de la CFR Călători tot ce s-a văzut, cum arată vagoanele de marfă”, a declarat Traian Preoteasa, luni seară pentru Euronews România
Traficul feroviar pe raza stației Roșiori Nord se desfășoară în continuare, până la finalizarea intervențiilor necesare, doar pe liniile 1,2 și 3.