In articol:
- Cursuri de formare pentru polițiști prea scurte. Erori în teren
- Cursuri pentru polițiști scurtate la presiunea sindicatelor
Înfiorătoare și greu de uitat, intervenția jandarmilor din Vatra Dornei- chemați să imobilizeze un presupus răufăcător- părea până mai ieri o tragedie accidentală, nicidecum una cu repetiție. Pe-atunci, jandarmii care au țintuit suspectul la pământ n-au fost în stare să-i mai pună și cătușele...
Strădania stângace a forțelor de ordine face acum obiectul unui proces. Vizată este femeia jandarm din echipaj care a intervenit barbar! Fără să se gândească de două ori, a pulverizat în ochii suspectului spray lacrimogen. Tocmai acest gest- suprapus peste alte probleme de sănătate- ar fi dus la moartea celui imobilizat.
Cursuri de formare pentru polițiști prea scurte. Erori în teren
Mai târziu, femeia în uniformă a fost trimisă în judecată de procurorii militari din Iași care o acuză de 3 infracțiuni: lovituri cauzatoare de moarte, port fără drept de obiecte periculoase și purtare abuzivă.
„Nu v-a invatat ma la academie, ca nenorocita asta de legatura a capului cu corpul, care se numeste gat, e populata de problematica nervoasa, respiratorie. Nu stiti ma ca legatura cu capul se face prin aceste pachete? Si ca orice suprimare duce la pierderea cel putin a cunostintei?”, se întreabă expertul Tudorel Butoi.
Mărturie a incompetenței din instituțiile de forță stă și operațiunea de la Onești- unde doi oameni au fost luați ostatici, într-un apartament, și au sfârșit înjunghiați, la sfârșitul a 5 ore de negocieri. În tot acest timp, nimeni n-a intervenit să captureze suspectul, iar polițiștii cu experiență în misiunile de salvare au spus atunci că țara noastră duce lipsă de profesioniști.
Cursurile de formare a agenților de poliție au fost reduse de la doi ani, la unul- după ce Ministerul Afacerilor de Interne a deci să modifice structura:
Cursuri pentru polițiști scurtate la presiunea sindicatelor
Modificările ar fi venit la presiunea sindicatelor de poliție:
„Cu toate ca vorbim de agenti de ordine publica, agenti care zilnic au interventii, in interioruil sistelumui lipseste lipsa de pregatire profesionala si tactic. Sefii au preferat oameni in teren, nu oameni pregatiti. S-a insistat pe numar, nu pe calitatea oferita de aceste programe de pregatire”, spune Cosmin Andreica, de la sindicatul Europol.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Operațiuniile soldate cu morți s-au încheiat- de fiecare dată- cu demiterea celor direct implicați, dar niciodată n-au fost însoțite de schimbări care să preîntâmpine astfel de erori. Ministrul de Interne spune- totuși- că n-avem de ce să ne îngrijorăm câtă vreme intervențiile cu deznodământ fericit ale poliției române sunt mai multe decât cele care culminează cu decese.
„Nu este corect să punem semnul egal între tragedia de la Pitești și restul acțiunilor desfășurate de către poliția română. Pentru mine orice misiune care se sfârșește tragic este o palmă dată sistemului de ordine și siguranță publică. Cei vinovați vor plăti”, a precizat ministrul de interne.