Chestorul general de poliţie, Bogdan Despescu a vorbit astăzi într-o conferință de presă unde a transmis măsurile pentru combaterea infracționalității, a consumului de droguri, traficului de persoane, arme, siguranță rutieră și migrație ilegală.

”Măsurile vizează gestionarea mai eficientă a resurselor și simplificarea procedurilor în ceea ce privește instrumentarea cauzelor penale”

”Pe parcursul săptămânilor precedente, s-a derulat un amplu proces de consultare cu specialiști din domeniu și totodată, au fost valorificate dezbaterile din spațiul public.

Astăzi vă putem prezenta un pachet de măsuri care abordează integrat prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, aspecte conexe atât activităților de combatere, dar și siguranței rutiere. Urmărim amendarea mai multor acte normative care vizează în linii mari următoarele domenii. În domeniul combaterii traficului de droguri, măsurile vizează gestionarea mai eficientă a resurselor și simplificarea procedurilor în ceea ce privește instrumentarea cauzelor penale, astfel că, prin această modificare Poliția poate dispune din oficiu urmărirea penală în anumite situații, iar DIICOT se va degreva de cauzele cu un grad de complexitate scăzut, polițistul antidrog având un rol activ în investigarea acestor fapte. La inițiativa Ministrul Afacerilor interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificații polițiștilor în raport de criterii de performață pentru îndeplinirea unor activități care au condus la capturarea unor cantități semnificative de droguri, substanțe interzise, arme și muniții, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum și denunțarea unor fapte de corupție”, spune Despescu.

Citește și: California este pe cale să adopte o lege în stil Amsterdam care va permite deschiderea cafenelelor cu canabis în tot statul: ”Oamenii doresc să consume canabis cu prietenii lor, în siguranță și legal”

Chestorul general de poliţie, Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie, Bogdan Despescu

[Sursa foto: MAI- Facebook]

 

De asemenea, persoanele prinse cu droguri nu vor mai putea primi pedeapsa condamnării cu suspendare. Totodată, dacă sunt prinși mai mulți tineri la un loc care consumă droguri pedeapsa va fi mult mai aspră decât în cazul în care respectivul este prins singur.

”Persoana care deține droguri pentru consum în școală, la festivaluri este sancționată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situația în care este depistat singur”

”Pachetul de măsuri prevede pedepse adecvate pentru traficanții de droguri, respectiv înăsprirea condițiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor. Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantități mai mari de droguri, sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale. Vizăm eliminarea posibilității condamnării cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor de trafic de droguri. Instituirea unor noi situații agravante referitoarea la deținerea de droguri în spații publice în care au acces tinerii și copiii. Concret, persoana care deține droguri pentru consum în școală, la festivaluri este sancționată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situația în care este depistat singur, în mașină cu droguri o persoană”,  a mai spus chestorul poliției.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Obiceiurile care îmbătrânesc brusc creierul. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Afectează grav creierul"- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Harghita s-a apucat de treabă pe lângă casă, când a descoperit ceva uluitor în curtea pe care o știa de o viață- wowbiz.ro

Citește și: Guess Who reținut de polițiști. În urma drug testului, cântărețul este suspectat pentru consum de substanțe psihoactive

Persoanele prinse cu droguri nu vor mai putea primi pedeapsa condamnării cu suspendare.

Persoanele prinse cu droguri nu vor mai putea primi pedeapsa condamnării cu suspendare.

[Sursa foto: PixaBay]

”În domeniul siguranței rutiere, reglementarea vizează măsura confiscării vehiculelor folosite ca arma de conducătorii auto. Concret, va face obiectul confiscării de autovehicule situația în care în mod repetat șoferul este depistat sub influența alcoolului și drogurilor sau în situația în care șoferul aflat sub influența alcoolului sau substanțelor psiho-active provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane”, precizează

Bogdan Despescu.

S-a discutat și despre utilizeze dispozitivele folosite de persoanele fizice în autoturismele auto, despre eliminarea posibiltății aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată și despre recalcularea punctului de amendă.

Polițiștii vor fi suspendați pe o perioadă terminată dacă nu se supun testărilor

Măsuri sunt și pentru polițiști, care vor fi supuși testării alcooltest și antidrog.

Citește și: EXCLUSIV: Pericolul drogurilor la festivalurile de muzică/ Bogdan Curelea:”România oferă apă, baloane și pliante, alte țări testează substanțele pentru siguranța participanților"

Citeste si: VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată cu două menajere: "Vreau să vă spun de fapt realitatea care a fost!"- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop de weekend, 2- 3 noiembrie 2024: Există riscul să apară o serie de probleme între nativii Scorpion și o persoană dragă din viața lor. Berbecii sunt puși pe fapte mari- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce apă recomandă medicul Vlad Ciurea: ”Eu pledez pentru aceasta, mai ales după o anumită vârstă”- antena3.ro

Măsuri sunt și pentru polițiști, care vor fi supuși testării alcooltest și antidrog.

Măsuri sunt și pentru polițiști, care vor fi supuși testării alcooltest și antidrog.

[Sursa foto: Poliția Capitalei - Facebook]

”Instituim obligativitate testării antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în MAI, precum și anual în timpul carierei. Instituim obligativitatea polițistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat și testarea antidrog și alcool pe timpul serviciului. De asemenea, venim cu instituția suspendării în funcție a polițistului pe o perioadă determinată dacă nu se supune acestor testări”, explică chestorul poliției.

La nivelul conducerii MAI s-au dispus o serie de activități, respectiv, suplimentarea resursei umane implicate în lupta antidrog, dar și suplimentarea tehnicii la nivelul Poliției Române.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si