„Porcul, considerat <<leguma>> preferată a românilor, nu mai este pentru toate buzunarele. Piața sufocată de importuri face ca producția românească de carne de porc să fie la prețuri tot mai piperate. Chiar și carnea importată de Spania sau Germania, până acum cât de cât accesibilă, a ajuns prea scumpă pentru bugetul românilor”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Carnea de porc, scumpă pentru români
În timp ce Ministrul Agriculturii spune că 60% din carnea de porc din România vine din import, jucătorii din industrie susțin că, de fapt, țara noastră stă chiar mai rău la acest capitol. 80 la sută din carnea de porc este adusă de peste hotare din țări ca Spania, Germania sau Danemarca. Practic, din 9 milioane de porci consumați anual, 7 milioane sunt de import. Măcelarilor le e tot mai greu să găsească carne românească.
„Avem o mare, mare problemă. Multe ferme s-au închis, mulți au renunțat forțat din cauza pestei, sunt foarte puține ferme active”, a explicat un măcelar.
Pe fondul unei oferte mai mici, prețurile cresc de la o lună la alta.
Citește și: Ce animale sunt ocrotite prin lege în România. Nu ai voie sub nici o formă să le vânezi
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„Cu 30 la sută aproape mai mare în România carcasa de porc, piesele de porc din România, față de ce este afară. Comparativ an pe an, ianuarie cu ianuarie, e o creștere de 20%”, a mai spus măcelarul.
Un român mănâncă în medie 37 de kilograme și jumătate de carne de porc anual.
Însă, fiecare scumpire se resimte adânc în buzunarele clienților.
În hipermaketuri, carnea din Spania este în mai toate galantarele și este cu mult mai ieftină decât cea românească. Un kilogram de ceafă de porc costă 28 de lei, cotletul de porc ajunge la 27 de lei, iar pulpa se vinde cu 23 de lei. Chiar și așa, prețurile par mult prea piperate pentru bugetul oamenilor.
„Poate e mai bine să nu mai mâncăm așa mult porc”, este părerea unui client.
Dovada că porcul ne scumpește meniul se vede și în restaurante, unde nota de plată ne scoate și mai mulți bani din buzunare.
Statisticile arată că în acest moment țara noastră are cea mai scumpă carcasă de porc dintre țările europene.