Riscăm să rămânem fără porc românesc pe mesele de Sărbători! Este avertismentul țăranilor, care spun că din cauza cheltuielilor mari, aleg să crească din ce în ce mai puține animale în gospodăriile lor. Astfel, cei care vor să aibă carne de porc românesc la iarnă trebuie să scoată bani grei din buzunare, a transmis Cristian Sabbagh.

Mai multe informații sunt oferite de Gelu Mormoloc, jurnalist Știrile Kanal D.

Fără porci în România

Costinel Jercăiaunu este crescător de animale de aproape două decenii. Anul acesta, pentru prima dată a ajuns în situația în care se gândește să renunțe la ele.

Creșteam până la 203 de capete, îmi asiguram și consumul meu și îi și valorificam. Acum, legislația nu ne mai permite decât 6 capete și din cauza asta, noi nu putem să mai creștem, a declarat Costinel Jercăiaunu.

Bărbatul povestește că producția a fost extrem de scăzută anul acesta, iar motivul principal este pesta porcină.

A decimat efectivele din comunele de aici. Și în condițiile astea, nu am mai putut să mai creștem. Efectiv pe zona noastră, aici, nu mai sunt porci, a declarat Costinel Jercăiaunu.

Citește și: EXCLUSIV- Ce preț va avea carnea de porc de Crăciun? Ioan Ladoși (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România): ”Doar 20% din carnea din magazine e românească. 80% e importată”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Faptul că producția de carne de porc autohtonă este mică o spun și cifrele oficiale.

În prima jumătate a anului, producția a scăzut cu aproape 9% faţă de anul trecut.

Din păcate, dispare porcul romanesc. Legislația est-europeana nu mai permite țăranului să facă ce făcea cu 30 de ani în urmă. Acum este obligat să apeleze la specialiști, monte autorizate, a declarat Dumitru Panturu, primar Valea Cânepii.

Și țăranii spun că porcul dispare din gospodăriile lor.

Am avut mereu porci, an de an, nu am mai cumpărat că se îmbolnavesc din senin așa și rămți fără el. Înainte, când am venit, vreo 2-3 ani aici, am crescut grup și oi și porci și vaci, acum nimic. Nu mai au bani, boabe nu mai sunt. Din cauza asta nu se mai crește, a spus un țăran.

Mergem și în piețe, unde carnea de porc puțină crește prețul, iar cumpărătorii se lasă așteptați.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

E greu, lumea este îndreptata către supermarket unde carnea este ca occidentul, poleit cu aur, acolo arată doar frumos și atât, la gust nu e așa ceva. La prețurile care vin de acolo din import, e normal să fie mai ieftin ca la noi, a spus Vasile Mazilu, comerciant.

Românii mănâncă anual peste 700.000 de tone de carne de porc. Peste 70% vin din import. Țările din care România importă cea mai multă carne de porc sunt Spania, Germania și Ungaria.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si