Mândria de a purta costumele populare, la zi de sărbătoare sau pentru a merge la biserica din sat, pare că nicăieri nu-i mai puternică decât în Țara Oașului. Femeile îmbracă straiele colorate și strălucitoare, dar foarte grele, din pură plăcere și pentru a-i onora pe străbunii care le-au lăsat moștenire această tradiție vestimentară unică, a transmis Silvia Ioniță.

Portul popular, mândria oșenilor

Suntem în comuna Bixad, județul Satu Mare, unde oșenii, cu mic cu mare, îmbracă frumosul costum popular.

Portul tradițional din Țara Oașului este bogat în detalii și simboluri unice. Ținutele se remarcă prin miile de mărgele cusute manual pe fiecare piesă vestimentară.

Pentru oșence, purtatul costumului popular nu este doar un obicei vestimentar, ci o formă profundă de respect față de trecutul și tradițiile lor. Cele mai pricepute femei din zonă se adună la șezătoare și cos cu grijă frumoasele veșminte. Totul este un ritual, inclusiv îmbrăcatul straielor care cântăresc multe kilograme.

"- E destul de greu, dar din moment ce îți place nu mai simțești.
- De câte ori pe an îl îmbraci?
- De vreo trei ori, minim", a spus o oșancă.

Oșenii păstrează cu sfințenie tradițiile, chiar dacă sunt răspândiți în toată lumea și revin pe meleagurile natale rareori.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"De câte ori vin acasă, de Paște, de Crăciun, îmi place foarte mult să le iau pentru că nu am ocazia peste ani așa că profit cât sunt acasă, ca să duc tradiția mai departe", a spus o oșancă.

"Acuma sunt mai moderne un pic, mai cu zgărzi, dar ce-i drept sunt foarte grele. Are undeva la 20 de kilograme", a spus o oșancă.

Oamenii din Țara Oașului merg îmbrăcați în frumoasele straie tradiționale, inclusiv la biserică, în semn de apreciere pentru ce au lăsat în urmă strămoșii lor.

"Asta e tradiția noastră. Noi mergem și oriunde, dacă mergem în Franța noi mergem și acolo", a spus o oșancă.

Dacă odinioară, straiele oșenești se croiau din pânză simplă, astăzi ele ajung să fie decorate chiar și cu pietre preţioase, ajungând să coste mii de euro.

Citește și: VIDEO- Nuntă fastuoasă în familia Hagi. Ianis și Elena s-au cununat în ziua de Crăciun


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: