Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Portul popular este mândria oșenilor. Prin purtarea costumelor tradițioanele, femeile își onorează străbunii

În Țara Oașului, costumele populare sunt o mândroe. Femeile le poartă cu demnitate și își cinstesc strămoșii pentru tradiția vestimentară lăsată.

Redactia Stirile Kanal D,

Portul popular, mândria oșenilor [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Mândria de a purta costumele populare, la zi de sărbătoare sau pentru a merge la biserica din sat, pare că nicăieri nu-i mai puternică decât în Țara Oașului. Femeile îmbracă straiele colorate și strălucitoare, dar foarte grele, din pură plăcere și pentru a-i onora pe străbunii care le-au lăsat moștenire această tradiție vestimentară unică, a transmis Silvia Ioniță.

Portul popular, mândria oșenilor

Suntem în comuna Bixad, județul Satu Mare, unde oșenii, cu mic cu mare, îmbracă frumosul costum popular. Portul tradițional din Țara Oașului este bogat în detalii și simboluri unice. Ținutele se remarcă prin miile de mărgele cusute manual pe fiecare piesă vestimentară.

Pentru oșence, purtatul costumului popular nu este doar un obicei vestimentar, ci o formă profundă de respect față de trecutul și tradițiile lor.

Cele mai pricepute femei din zonă se adună la șezătoare și cos cu grijă frumoasele veșminte. Totul este un ritual, inclusiv îmbrăcatul straielor care cântăresc multe kilograme.

"- E destul de greu, dar din moment ce îți place nu mai simțești.
- De câte ori pe an îl îmbraci?
- De vreo trei ori, minim", a spus o oșancă.

Oșenii păstrează cu sfințenie tradițiile, chiar dacă sunt răspândiți în toată lumea și revin pe meleagurile natale rareori.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"De câte ori vin acasă, de Paște, de Crăciun, îmi place foarte mult să le iau pentru că nu am ocazia peste ani așa că profit cât sunt acasă, ca să duc tradiția mai departe", a spus o oșancă.

"Acuma sunt mai moderne un pic, mai cu zgărzi, dar ce-i drept sunt foarte grele. Are undeva la 20 de kilograme", a spus o oșancă.

Oamenii din Țara Oașului merg îmbrăcați în frumoasele straie tradiționale, inclusiv la biserică, în semn de apreciere pentru ce au lăsat în urmă strămoșii lor.

"Asta e tradiția noastră. Noi mergem și oriunde, dacă mergem în Franța noi mergem și acolo", a spus o oșancă.

Dacă odinioară, straiele oșenești se croiau din pânză simplă, astăzi ele ajung să fie decorate chiar și cu pietre preţioase, ajungând să coste mii de euro.

Citește și: VIDEO- Nuntă fastuoasă în familia Hagi. Ianis și Elena s-au cununat în ziua de Crăciun

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI