In articol:
Mândria de a purta costumele populare, la zi de sărbătoare sau pentru a merge la biserica din sat, pare că nicăieri nu-i mai puternică decât în Țara Oașului. Femeile îmbracă straiele colorate și strălucitoare, dar foarte grele, din pură plăcere și pentru a-i onora pe străbunii care le-au lăsat moștenire această tradiție vestimentară unică, a
Portul popular, mândria oșenilor
Suntem în comuna Bixad, județul Satu Mare, unde oșenii, cu mic cu mare, îmbracă frumosul costum popular. Portul tradițional din Țara Oașului este bogat în detalii și simboluri unice. Ținutele se remarcă prin miile de mărgele cusute manual pe fiecare piesă vestimentară.
Pentru oșence, purtatul costumului popular nu este doar un obicei vestimentar, ci o formă profundă de respect față de trecutul și tradițiile lor.
"- E destul de greu, dar din moment ce îți place nu mai simțești.
- De câte ori pe an îl îmbraci?
- De vreo trei ori, minim", a spus o oșancă.
Oșenii păstrează cu sfințenie tradițiile, chiar dacă sunt răspândiți în toată lumea și revin pe meleagurile natale rareori.
"De câte ori vin acasă, de Paște, de Crăciun, îmi place foarte mult să le iau pentru că nu am ocazia peste ani așa că profit cât sunt acasă, ca să duc tradiția mai departe", a spus o oșancă.
"Acuma sunt mai moderne un pic, mai cu zgărzi, dar ce-i drept sunt foarte grele. Are undeva la 20 de kilograme", a spus o oșancă.
"Asta e tradiția noastră. Noi mergem și oriunde, dacă mergem în Franța noi mergem și acolo", a spus o oșancă.
Dacă odinioară, straiele oșenești se croiau din pânză simplă, astăzi ele ajung să fie decorate chiar și cu pietre preţioase, ajungând să coste mii de euro.
Citește și: VIDEO- Nuntă fastuoasă în familia Hagi. Ianis și Elena s-au cununat în ziua de Crăciun