In articol:
„Săptămâna aceasta am intrat într-una dintre cele mai dificile perioade de post din calendarul creștin ortodox: postul Paștelui. Urmează 7 săptămâni de restricții alimentare dure și este cea mai lungă perioadă de acest fel din cursul anului. Mai multe despre ce se întâmplă în aceste săptămâni și însemnătatea postului, vorbim cu părintele Vasile Ioana”, a
Postul Paștelui pe înțelesul tuturor
„ Cristina Dorobanțu: Bună ziua, părinte. Bine ați venit la noi!
Pr. Vasile Ioana: Bine te-am găsit, Cristina pe tine și pe cei care lucrează aici. Îi binecuvântez și pe cei care vă urmăresc.
Cristina Dorobanțu: Așadar, cum este resimțită această perioadă duhovnicească de creștini ortodocși?
Citește și: VIDEO- Produse în România, cu TVA plafonat. Prețul căror alimente ar putea scădea în perioada Paștelui?
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Cristina Dorobanțu: Părinte, cine simte răutate, mai bine nu ține post?
Pr. Vasile Ioana: Nu. nu. Cine simte răutate ține post ca să-și întărească voința pentru că postul are două funcțiuni.
Cristina Dorobanțu: Generația tânără. Ce sfat aveți pentru ei? Cum să țină post așa încât să nu li se pară greu?
Pr. Vasile Ioana: În primul rând, dacă omul se uită puțin în înăuntrul sufletului lui și vrea să se purifice, pentru că postul este o perioadă de dezvoltare personală, postul este despre tine, despre fiecare, despre min,e despre creșterea mea duhovnicească. Deci eu ca să cresc întâi trebuie să mă cunosc pe mine să văd unde greșesc și să mă identific.
Cristina Dorobanțu: E păcat să stăm pe telefon?
Pr. Vasile Ioana: Nu este păcat să stăm pe telefon. Ca orice instrument, telefonul, ecranele, ele sunt neutre în sine. Folosirea lor proastă e păcat. Adică folosirea lor abuzivă. Eu am un telefon și îmi spune așa o dată pe săptămână: ați folosit telefonul în medie pe zi patru ore sau șase ore sau trei ore sau opt ore sau cinci ore sau o oră. Deci telefonul te anunță cam cât l-ai folosit. Dacă tu folosești telefonul pentru nevoile concrete, pentru serviciu, pentru email-uri și dacă vrei să te relaxezi, să stai puțin pe rețele, să mai vezi ce face cineva, nu e un păcat în sine dacă ai măsură. Postul înseamnă măsură și atunci dacă pe tine te anunță telefonul că tu ai stat opt ore pe telefon... Păi dacă tu opt ore le dormi, opt ore stai pe telefon, șaisprezece ore. Celelalte opt ore te pregătești, dar când mai petreci viața ta? De aceea biserica ne cheamă la măsură. Deci păcat nu este să folosești telefonul, rețelele de socializare. Păcat este să folosești abuziv și de aceea chemarea mea la acest început de post pentru toți cei care ne urmăresc este: hai să ridicăm ochii din ecrane, să ridicăm ochii la cer, să ne rugăm un pic mai mult. Despre asta e vorba. Despre măsură, nu despre faptul că ar fi păcat. Doar dacă stăm prea mult acolo, uitând să vorbim cu copilul nostru, uitând să facem o faptă bună, deci practic noi când stăm prea mult timp acolo luăm timp din alte activități bune”.