„Ploile diluviene din Dubai au lăsat în urmă dezastru și controverse. Căderile masive, istorice de precipitații, așa cum nu s-au mai pomenit în zonă de 75 de ani, au fost efectele schimbărilor climatice drastice sau ale intervențiilor umane? Între timp, în cel mai luxos oraș din lume străzile sunt și acum pline de ape iar magazinele au rafturi goale”, a transmis Christian Sabbagh.
Controverse din cauza ploilor apocaliptice din Dubai
Metropola deșertului și a luxului, Dubaiul celor 3 milioane de locuitori și 17 milioane de turiști, arată acum ca după diluviul apocaliptic. Pe străzile îmbibate în ape, mașinile sunt încă scufundate. Salvări la limită s-au desfășurat din mijlocul inundațiilor care au cotropit chiar și vehiculele de teren.
Urmările ploii care a adus în decurs de 24 de ore, apă cât pentru doi ani, sunt peste tot vizibile.
Cei care au reușit să se salveze dintre puhoaie, și-au abandonat mașinile.
Citește și: VIDEO- Potopul din Dubai ridică semne de îngrijorare. Inundațiile au făcut ravagii
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Pentru localnicii obișnuiți cu ploi slabe în reprize de câte două-trei minute, ploaia torențială a fost sinonimă cu potopul.
Pentru că nu a mai plouat atât în Dubai de 75 de ani, au apărut controverse despre ce a provocat fenomenul istoric extrem. Schimbările climatice sau... o intervenție a omului care vrea să controleze natura? S-a speculat intens despre producerea norilor însămânțați, o tehnologie folosită de Centrul Meteorologic Naţional din Emiratele Arabe Unite pentru creșterea precipitațiilor și care este cunoscută și la noi.
Specialiștii români nu au date complete pentru a se pronunța dacă într-adevăr s-a utilizat procedura în cazul ploilor din Dubai.
Procedurile de însămânțare au fost introduse în Emiratele Arabe Unite din anii 1990. Acum, în fiecare an, se realizează peste 1.000 de ore de însămânțare a norilor.
Între timp însă, ploaia istorică are efecte neașteptate în Dubaiul bogaților. În timp ce unele drumuri către comunitățile puternic afectate rămân inundate, multe alimente au început să se epuizeze de pe rafturi, iar produsele proaspete lipsesc în magazine.