"Toată munca noastră de o viață s-a dus văzând cu ochii într-o într-o fracțiune de secundă. Copiii mei stau în pod, că nu au unde să stea", spune mama copiilor din localitatea gălățeană lovită de potop.

Citește și: VIDEO Bilanțul uriaș al pagubelor! Oamenii din județul Galați au casele și curțile distruse

De pe geamul mic privește cu ochi plin de speranță Anda, o fetiță de zece ani. Vede dezastrul din jur, dar își găsește puterea să își pună pe chip un zâmbet, chiar dacă e unul amar.

Micuța de zece ani și fratele ei Ramon au dormit pe jos, pe dușumeaua rece din pod, singurul loc din casă neinvadat de ape.

Copiii povestesc: "A venit inundația și a luat tot pe sus. Multă apă am văzut, da, și nu ne-a plăcut deloc".

Ca să vezi cum intră apa pe geam și să te uiți că copilul tremura și nu știai ce să-i faci, de frică. Eu ca părinte trebuia în primul rând să îmi apăr copilul. Ei sunt principalul"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Când a lovit viitura, părinții i-au urcat pe copii în pod, au reușit să salveze o pisică, dar și pe cei doi câini ai familiei, Nero și Tașa.

Nu se știe câtă vreme podul le va fi adăpost, cert e un lucru: în fiecare dimineață cei mici sunt coborâți de pe scară să poată ieși afară la lumină.

În altă locuință, pereții de rezistență au fost spulberați de viitură. "De aici a venit în spate, uitați pereții, acolo s-a spart, iar proviziile de iarnă au fost înghițite de nămol, zacusca, zarzavaturile, compoturile".

Mergem mai departe în curtea unui bunic a cărui casă modestă e și ea scufundată în noroaie.

Toate electrocasnicele au fost luate de viitură și au ajuns dintr-o încăpere în alta.

Un metru și jumătate a avut apa în locuință, iar forța viiturii a fost de neimaginat.

"N-am rămas cu nimic, absolut nimic, nici șosete măcar să mai iau în picioare, nimic", spune omul.

O poză cu un copilaș într-o sală de clasă lovită de inundații face acum înconjurul internetului. Sunt noroaie peste tot, iar micuțul încearcă să curețe scaunele.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Doar că ministrul Educației, Ligia Deca, venită să evalueze pagubele din școli n-a nimerit acolo unde era dezastru.

La școala unde a avut loc vizita oficială cu jurnaliști, holurile luceau, ba mai mult au fost montați palmieri și pe pervaz au fost aduse orhidee.

Așadar, după inspecție, ministrul s-a convins că elevii vor putea să reia de miercuri cursurile măcar online.

Asta deși viitura le-a distrus rechizitele și aparatura.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat și primele ajutoare de urgență pentru șase mii cinci sute de familii lovite de potop. Vor primi fiecare până la zece mii de lei și un ajutor suplimentar de încă zece mii de lei dacă au și decese în familie.

Șapte persoane au murit în urma viiturilor istorice din estul țării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si