De la rasism și până la viața de familie, Moussa Sanoh ne-a spus povestea lui, o lecție despre cum să ne apreciem altfel meleagurile, așa cum o face el.

Ivorianul care a cunoscut succesul la Mioveni

Mioveni, un oraș mic, despre care rar auzim să țină prima pagină a ziarelor. Cu atât mai puțin ne-am aștepta ca aici să se ascundă adevărate povești de succes.

Moussa Sanoh a găsit aici o viață așa cum nu a avut acasă, în Africa.

„- Cum e viața aici?

- Îmi place Mioveniul, nu e chiar mic, dar nici mare, dar poți face multe lucruri aici, ai magazine de unde să cumperi cele necesare.”

Se fac patru ani de când Moussa a venit în țara noastră, ca să joace pentru echipe importante. A trecut până acum prin toate regiunile istorice ale României, de la Iași și până la Mediaș, așa că știe deja multe despre cultura noastră.

„- Vreau să te întreb, care e cel mai amuzant lucru pe care noi românii îl facem, iar ție ca ivorian ți se apre extrem de amuzant?

- Da, și aici și în Iași și în Voluntari, mergeam mereu la grătar, știi de grătar, nu?

- Aveți și voi „grătar” în Africa? De fapt, o cultură pentru „grătar”?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

- Nu, nu avem, dacă oamenii vor să mănânce carne doar se duce, ia carnea și o mănăncă. E măncare tradițională, muzică specifică, așa că am aflat despre manele. Asta a fost amuzant.”

Citeste si: VIDEO| Povestea de viață a lui Banto, brazilianul care s-a stabilit împreună cu soția de 13 ani în România; „Mă simt român!”

Hotărâm să ne oprim la un restaurant. Pe drum, ne spune despre cum aici, în România, lucrurile sunt mai bine puse la punct, iar oamenii respectă regulile. Vrem însă să aflăm mai multe despre cine este el și despre cultura în care și-a petrecut copilăria.

„- Când noi europenii ne uităm către Africa, sigur avem multe stereotipuri, nu neapărat lucruri rele. Dar de exemplu vedem jungle, savane, e chiar așa în Coasta de Fildeș?

Moussa Sanoh, fotbalist CS Mioveni: „Nu, e drăguț că spui asta, dar uite, odată am fost cu echipa de fotbal în Africa de Sud, oamenii își imaginau tot așa, că vor vedea jungle, case în copaci, iar când am ajuns, au văzut cât de frumos era totul. Dar în Africa, problema sunt banii. Avem nevoie de bani, toată lumea vrea bani și toți vor să fie „tipul bogat”.

Dar ce e cu adevărat important în viață e fericirea. În Africa, lumea e fericită, de asta vor mai mult. Aici vezi oameni care sunt bogați, dar nu sunt fericiți.”

Citeste si: VIDEO| Povestea nepalezilor pentru care România a devenit acasă

Sacrificii făcute pentru familie

Tot banii au fost cei care i-au ținut familia departe pentru primii ani din viață. Tatăl a plecat să-și caute o viață mai bună în Olanda. Abia după ani de zile de muncă, a reușit să-i aducă în Europa și pe Moussa și mama sa. Acum că și el are la rândul lui o familie, o fetiță de 9 luni și soția sa, cele două îl urmează peste tot în lume.

Moussa Sanoh, fotbalist CS Mioveni:   „Peste tot, în Londra, Iași, Mediaș, Voluntari, a fost mereu cu mine și respect asta foarte mult, chiar dacă nu i-o spun mereu, ea se sacrifică pentru mine și eu vreau să fac același lucru.”

În spate însă, sunt ore de muncă, eforturi care se văd doar pe teren. Fotbalul e o cultură în sine, spune Moussa, unește oamenii. De asta oriunde ar fi în lume, îi e mai ușor alături de echipă. Cu toate astea, a avut și probleme.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Moussa Sanoh, fotbalist CS Mioveni:   „Da, suporterii mereu găsesc câte ceva, de exemplu jucam împotriva lui Dinamo, eu am intrat pe teren și de fiecare dată când aveam mingea la picior, din tribună se auzeau sunete de gorilă, și alte lucruri urâte. Dar asta a fost singura dată când cineva în România m-a atacat pe partea asta, cu rasismul, dar altfel nu am avut niciodată probleme.”

Povestea lui Moussa Sanoh, fotbalistul ivorian care a cunoscut succesul la... Mioveni

Povestea lui Moussa Sanoh, fotbalistul ivorian care a cunoscut succesul la... Mioveni

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Acum, Moussa vrea să dea tot ce poate pentru CS Mioveni. Și-a găsit liniștea în România și ne dă tuturor o lecție importantă: sunt oameni care străbat oceane ca să-și croiască un destin mai bun... aici. Să ne oprim să mai vedem doar partea urâtă a lucrurilor, și să ne îndreptăm atenția către binele de acasă. 

Citeste si: Banto Dos Santos, succes în lumea sportului

Povestea lui Moussa Sanoh o puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si