In articol:
Mergem acum la sediul ANM, pentru a afla explicațiile specialiștilor în legătură cu acest praf saharian, care a căzut peste aproape toată țară. În direct, alături de noi este doamna Roxana Bojariu, climatolog. Bună ziua, doamna. A plouat și, cu picăturile de ploaie au căzut, totodată și particule de praf saharian. Ne-am trezit în această dimineață cu mașinile foarte murdare.
Praf saharian în România. Explicațiile specialiștilor
Roxana Bojariu- E vorba de un transport cauzat de un ciclon mediteranean, care a ridicat praful saharian de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii și a avut puterea să îl transporte peste Marea Mediterană, traiectoria fiind centrată pe Peninsula Balcanică și mai apoi spre est.
Citește și: Praful saharian a creat imagini apocaliptice în Grecia- VIDEO
Din această cauză ați văzut efectul extraordinar în sudul Greciei, în zona Atenei și pe parcurs și în zona țării noastre, dar diminuat acest efect tocmai pentru că o parte din praful saharian transportat a fost deja depus, așa că la noi nu au ajuns cantități care să determine modificări în culoarea cerului, să avem un cer orange, sau ceea ce s-a văzut în Atena.
Cristina- Ne vom mai confrunta cu astfel de episoade de praf saharian peste România? Parcă în ultimul timp au fost tot mai dese.
Roxana Bojariu- A fost un anotimp foarte activ, în general transporturile de praf saharian spre Europa sunt favorizate de condițiile din primăvară până cam prin mai începutul lui iunie și în toamna întârzie, în noiembrie, începutul lui decembrie, așa că mai putem avea în continuare astfel de episoade.
Traiectoria ciclonilor mediteraneeni determinând și partea din Europa care va simți mai mult acest efect. De data asta, deși nu este primul transport de praf saharian deasupra României, a fost unul mult mai vizibil pentru că a plouat în cea mai mare parte a țării și aceste particule s-au