Sărbătoarea Învierii se simte altfel în zonele cu tradiție, unde totul te îmbie la meditație. Farmecul și puritatea autentice Paștelui au un iz aparte în Bucovina, unde peisajele de basm și tradițiile specifice zonei, îi atrag pe turiștii din întreaga lume. În această perioadă care precede sărbătoarea, la mănăstirile din întreaga regiune se fac pregătiri intense. Am făcut o vizită măicuțelor de la Voroneț, să vedem cum se desfășoară lucrurile, a transmis Cristina Dorobanțu.

Pregătiri pentru Paște la mânăstirea Voroneț

Paștele la Voroneț este diferit! De cum pășesti în curtea bisericii, te curpinde o stare de liniște. Locul pare încărcat cu o energie aparte, iar asta și datorită măicuțelor care au grijă de lăcășul de cult. Încă de la prima privire în incinta curții interioare a bisericii, celebrele picturi de pe pereții exteriori te hipnotizează. Au rezistat războaielor și încă au farmecul intact.

Stavofora Gabriela, stareţa Mănăstirii Voroneţ- Această pictură are 477 de ani și face că impactul vizual să rezoneze, să facă inima să simtă emoție când pășesc pragul mănăstirii.

Iar măicuțele de aici știu foarte bine cum să îi ajute pe turiștii care le calcă pragul să își curețe sufletul pentru marea sărbătoare de Înviere. Ele însele trec printr-un proces intens de pregătire spirituală în această perioadă.

Stavofora Gabriela, stareţa Mănăstirii Voroneţ- Micuța obște care suntem de 9-10 măicuțe, încercam pe deoparte să pregătim starea sufletească.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Turiștii se lasă cuceriți de frumusețea locului și simt diferențe încă din primele momente în care calcă pragul lăcașului.

Stavofora Gabriela, stareţa Mănăstirii Voroneț- Aici avem bogăția Voronețului, mormântul Sfântului Cuvios Sihastru. Această piatră de pe mormânt a fost comandată de Măria sa, Ștefan cel Mare, pentru părintele ei duhovnicesc.

Pentru măicuțele de aici, Paștele are o însemnătate aparte. De peste 30 de ani îl trăiesc în incinta Voronețului și știu foarte bine ce presupun pregătirile de sărbătoare. Este încă perioada postului și nu se ating de carne sau pește, dar ne-au explicat cum pregătesc bucățele de sărbătoare, în momentele în care se pot bucura de ele.

Pe toate acestea și încă multe alte bunătăți tradiționale, le vor pune de Paște pe masă de sărbătoare. Măicuțele știu că lăcășul lor de cult este foarte căutat în special în perioada sărbătorilor și se pregătesc din timp pentru a-și întâmpina turiștii. În micul magazin al mănăstirii, vizitatorii regăsesc câte puțin din pitoreasca Bucovina.

Citește și: VIDEO- Iepurii, cadoul perfect de Paște. ,,Sunt foarte bine aleși pentru a crește cu copiii, cu oamenii''

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Și tot aici, fiecare călător găsește câte o vorbă de duh la măicuțe. Pentru cei care aleg să își petreacă vacanța de 1 Mai sau de Paște într-un loc cu o încărcătură spirituală atât de mare, impresiile vor fi, cu siguranță, pe măsură.

Maica Eustohia- Suntem oameni și toți suntem păcătoși, așa cum se spune și la cuvântul evanghelic, dar încercăm pe cât posibil să putem să ajutăm ca fiecare să plece cu un cuvânt bun și cu o amintire plăcută.

La slujba de Înviere de la mănăstirea Voroneț, biserica devine, de regulă, neîncăpătoare. Mii de oameni stau în curtea monumentului Unescu sau în apropierea complexului, pentru a lua Lumina Sfânta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si