Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri, la Roma, o întrevedere cu Marele Cancelar al Ordinului de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo.

Citește și: Marcel Ciolacu s-a decis ce mașină va conduce de acum, în calitate de prim-ministru al României: „Este bestială”

Șeful Executivului a salutat relaţiile diplomatice de aproape un secol pe care ţara noastră le are cu Ordinul Suveran de Malta şi a subliniat ataşamentul comun pentru aceleaşi principii şi valori în sfera umanitară şi în susţinerea păcii.

Cei doi oficiali au discutat despre situația populației afectate de conflicte în Ucraina și Fâșia Gaza și soluțiile de pace în aceste regiuni.

Marcel Ciolacu a mulțumit pentru activitatea umanitară susținută de care Ordinul o desfășoară în România, prin asistență oferită mai multor categorii vulnerabile- bătrâni, bolnavi, copii cu dizabilități, familii nevoiașe – dar și prin expertiza în gestionarea unor situații de urgență precum inundații și înzăpeziri, Serviciul de Ajutor Maltez din România (SAMR) fiind recunoscut ca partener de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din țara noastră.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Exemplară a fost și mobilizarea Ordinului în România pe perioada pandemiei de COVID-19 și aș dori să mulțumesc ambasadorului Musneci și echipei sale pentru nenumăratele gesturi de solidaritate în sprijinul celor vulnerabili, precum și al personalului medical din țara noastră ”, a adăugat șeful Executivului de la București.

Premierul român a menționat și implicarea voluntarilor Ordinului în sprijinirea refugiaților ucraineni, prin asistență oferită autorităților române la punctele de trecere ale frontierei și prin alte acțiuni. 

Premierul României a fost întâmpinat miercuri seara la Capitoliu de către primarul orașului Roma, Roberto Gualtieri.

Marcel Ciolacu, în audiență la Papa Francisc

Marcel Ciolacu, însoțit de o delegație guvernamentală, se află miercuri și joi în Italia, unde va participa la cea de-a treia ședință comună a Guvernelor României și Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental.

Pe lângă întâlnirile cu oficialitățile guvernamentale, Marcel Ciolacu are o audiență cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican.

Marcel Ciolacu este așteptat la Vatican joi dimineața, la ora 8,30. Tot acolo, va discuta și cu Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, de la ora 9.05.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

O componentă importantă a vizitei este cea economică, context în care mai mulți membri ai delegației vor participa la Forumul Economic româno-italian.

Relații vechi ale României cu Ordinul de la Malta

Relațiile diplomatice între România și Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta (Ordinul Suveran de Malta/OSM) au fost stabilite, la nivel de legație, în decembrie 1932, iar în ianuarie 1933 primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Géraud Michel de Pierredon, își prezenta scrisorile de acreditare în această calitate.

Aceste relații au încetat în 1948, fără să fie denunțate de vreuna din părți, și au fost reluate în primăvara anului 1991.

Serviciul de Ajutor Maltez din România gestionează în prezent 17 centre, cu peste 1200 de voluntari, susținând programe de asistență medicală, de intervenție umanitară de urgență în cazul catastrofelor naturale, programe dedicate persoanelor cu dizabilități, persoanelor în vârstă, copiilor și celor lipsite de mijloace de subzistență (centre sociale, cantine, aziluri de noapte și pentru iarnă etc.), precum și persoanelor aparținând minorității rome.

SAMR a avut intervenții provocate rapide și specializate în contextul valurilor de inundații care au afectat infrastructura urbană și rurală din țara noastră în 2005, 2006 și 2010 și a fost puternic mobilizat în timpul pandemiei de COVID-19. În prezent, participă la exerciții periodice cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), pentru coordonare eficientă în caz de necesitate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si