„Prețul cepei uscate a ajuns de tot... plânsul. În piețe, un kilogram costă chiar și 8 lei. La poarta țăranilor, în schimb, se vinde cu 3 lei 50. Dublu față de anul trecut. Fermierii spun că din cauza secetei, producția a fost mai slabă.

Iar cum toate facturile au crescut, au fost nevoiți să ridice și ei prețul ca să nu iasă în pierdere”, a transmis Christian Sabbagh.

Prețul cepei, dublu față de anul trecut

Ne aflăm într-o piață din sectorul 4 al Capitalei. Un kilogram de ceapă costă chiar și 8 lei, în timp ce pentru cea roșie prețul ajunge și la 12 lei. Aproape triplu față de anul trecut, spun cumpărătorii.
„Prețul de anul trecut era mai mic, undeva la 3 lei”, a spus un client.
Ne oprim la una dintre tarabe să aflăm de ce s-a scumpit ceapa atât de mult.
„- Nu prea este ceapă uscată.
- De ce nu?
- Sunt diferite boli care afectează”, a spus un comerciant.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Detergenții și medicamentele au înregistrat scumpiri uriașe! Oamenii se plâng că abia le ajung banii

Ne mutăm într-o piață engross, să vedem oferta de acolo. Aici, prețul cepei uscate este cu 50% mai mic, dacă vorbim de cea românească. Mult mai ieftină este cea adusă de peste hotare.
Continuăm drumul până în comuna Vidra și poposim la un fermier din zonă.

Femeia are mai multe solarii în grădină unde cultivă roșii, castraveți, salată și căpșuni. La ceapă e final de sezon, așa că mai are de vânzare doar câteva kilograme pe care nu le cumpără nimeni.
Datele arată că în ultimii ani am importat tot mai multă ceapă uscată. Dacă în 2022 țara noastră a cumpărat de 25 de milioane de euro, anul trecut, totalul importurilor a crescut cu aproape 50%, ajungând la 43 de milioane de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: