„Prețul uleiului a intrat la apă, spre bucuria clienților, nu și a fermierilor și procesatorilor români. Piața este inundată de ulei ieftin din Ucraina, iar fermierii nu pot concura cu asemenea preț. În plus, calitatea uleiului adus de la ucrainieni este îndoielnică, spun unii specialiști”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Prețul uleiului din Ucraina, mai ieftin și preferat de cumpărători

Dacă anul trecut plăteam pe un litru de ulei chiar si 17 lei, acum prețurile nu mai depășesc 6-7 lei pe litru. Iar ieftinirea este și mai mare dacă aruncăm o privire la rafturile care abundă în ulei adus din Ucraina.
„În acest magazin cel mai ieftin ulei este cel produs în Ucraina. Un litru se vinde cu 5.5 lei, spre deosebire de celelalte sortimente care sunt mai scumpe cu cel puțin un leu”, a transmis Mădălina Bichir, reporterul Știrilor Kanal D.
Din cele aproape 672 de mii de tone de ulei de floarea-soarelui exportate de Ucraina, un sfert a ajuns în România, spre disperarea fermierilor și a procesatorilor, care sunt afectați de concurență.

Citește și: VIDEO- România nu mai este destinație ieftină pentru străini. Turiștii sunt uimiți de prețurile din țara noastră

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Floarea-soarelui am vândut-o la recoltare, pentru că am avut contracte și nu am avut spații de stocare. Cererea de ulei pe plan intern e satisfăcută de ulei din Ucraina, despre care știm că la ei se produce în alte condiții decât în UE și ne punem întrebarea cum e așa ieftin uleiul, ținând cont că un kilogram de floarea-soarelui a fost 1.8-2

lei și te întrebi cum poate să fie uleiul la 5 lei litrul?. Se știe că ei au costuri mult mai mici decât avem noi. Nemaifiind semințe pe plan intern, e clar că au cumpărat de acolo semințe mult mai ieftine” a spus un fermier.
Dar nici uleiul românesc nu mai e sută la sută autentic. Mulți procesatori folosesc o combinație între semințe de floarea-soarelui din România și cele din țări terțe, ca să țină pasul cu uleiul ieftin al ucrainienilor.
„Sunt procesatori care folosesc și semințe de floarea-soarelui NON-UE, folosesc pentru preț. În România se produce suficientă sămânță de floarea-soarelui ca să ne ajungă și procesării pentru consumul intern și export, iar dacă e folosită sămânța și din alte state care nu sunt membre, e clar că e vorba de preț”, a explicat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.
Deși clienții se bucură că văd prețuri mai mici la raft, specialiștii ne atrag atenția că uleiul din Ucraina poate fi dăunător.
„Rețeta îndoielnică pe care s-ar putea să o aibă acest ulei care, teoretic, ar proveni din niște reziduri de petrol combinate cu o plantă ce conține procent ridicat de ulei și cu aromă de sămânță de floarea-soarelui. Dacă lucrurile stau așa, acest ulei poate fi toxic”, a adăugat Dragoș Frumosu.
Paradoxal, în timp ce țara noastră abundă în ulei de import, statisticile arată că România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană.
Producem anual 4,9 milioane de tone, iar uleiul de floarea-soarelui este cel mai exportat produs alimentar din ţara noastră.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: