În bucătăria cantinei de la Liceul „Andrei Mureșanu”, din Brașov, este forfotă mare. Cele trei bucătărese care lucrează aici pregătesc zilnic mâncarea care ajunge în farfuriile copiilor. Toate bucatele sunt gătite proaspăt, din ingrediente naturale, iar meniul este diferit în fiecare zi.

Mese calde pentru elevii din Brașov

Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații.

Meniul de astăzi este format din „somon la cuptor, cu verdeață, cu oregano și busuioc, cu un pilaf de orez, cu ciupercuțe și legume ”, după cum explică una dintre bucătărese.

Citește și: VIDEO- Cantinele sociale abia mai fac față numărului mare de persoane care au nevoie de ajutor

Iar, la desert, micii gurmanzi au savurat astăzi melci cu dulceață. Dar mâncarea elevilor nu este aleasă întâmplător: „În fiecare zi, asistenta medicală socotește și valorile nutriționale raportat la cantitatea de alimente, câte proteine, câte glucide, câte lipide și numărul de calorii”.

Citește și: Anchetă la o școală din Sălaj, acolo unde o elevă a primit o masă caldă cu un vierme înăuntru

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Masa de prânz a copiilor trebuie să aibă în jur de 1.200 de calorii. Limita maximă zilnică admisă de nutriționiști, în cazul elevilor, este de 3.500 de calorii. De aceea, și ingredientele sunt alese cu grijă.

Asistenta școlii a explicat că preparatele au în compoziție: „Carne slabă, în general, cotlet de porc, carne de pui, de curcan, la care asociem cât de des putem legumele, sau cartofi, sau orez, în funcție de meniu. Încercăm într-o săptămână să primească din toate grupele alimentare”.

Citește și: VIDEO- Cum arată școala viitorului. Dulapurile se deschid cu ajutorul brățărilor inteligente

Elevii din Brașov se bucură de specialitățile gătite

Copii de la clasa pregătitoare, până la elevi de liceu, mănâncă zilnic o masă caldă la cantină. Prețul unui meniu complet, care conține o ciorbă, un fel principal și desert este de 17 lei.

„Este foarte bună și eu cam tot timpul mănânc totul. Îmi plac toate, n-am preferate”, spune un elev.

Citește și: Sorin Cîmpeanu anunță o nouă Lege a Educației

„Primim copii și din afara liceului pedagogic, care vin să servească masa la noi, de obicei, sunt copii navetiști cărora le prinde bine o masă caldă. Capacitatea e cam de 130 de copii, zilnic”, a anunțat personalul cantinei.

Pornind de la astfel de exemple, autoritățile din Brașov își propun să extindă cantinele școlare în cât mai multe unități de învățământ din oraș.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Elevii din această școală din România beneficiază de meniuri create de nutriționist. Ce mănâncă copiii

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov a explicat că: „Un proiect vizează construirea sau amenajarea de cantine la fiecare unitate școlară. Cel de-al doilea proiect vizează o masă caldă pentru toți elevii din Brașov. În primă etapă vrem să producem noi mâncarea, iar aceasta să fie livrată elevilor, în școli”

Citește și: Mai multe clădiri ale unităţilor şcolare din România nu au autorizaţie în caz de incendiu

La nivel național, statisticile arată îngrijorător. Doar 10% dintre unitățile de învățământ din România au cantine. Nici proiectul „Masa caldă în școli” nu a fost de mare succes. În doar 32 de județe a fost implementat acest program pilot, dar, în multe cazuri, acesta a fost abandonat din cauza lipsei de implicare a autorităților.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si