„Salariile și pensiile românilor sunt în pericol după vizita celor de la Fondul Monetar Internațional în România. Asta după ce Guvernul a fost sfătuit să majoreze cu țârâita pensiile, nu cu 40 la sută dintr-o dată. Și tot experții FMI propun impozitarea progresivă a lefurilor”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Propuneri din partea FMI cu privire la pensii și salarii

Impactul pe care recalcularea pensiilor îl are asupra bugetului statului este în vizorul FMI.

Experții financiari nu privesc cu aceiași ochi creșterea pensiilor chiar și cu 40% prevăzută în noua lege.
Specialiștii de la FMI și-au pus semne de întrebare cu privire la sursa de finanțare în ciuda garanțiilor oferite de Guvern și au sugerat ca pensiile să fie recalculate eșalonat, pentru un impact economic mai mic.

Citește și: VIDEO- Un bărbat a lăsat străinătatea pentru a se întoarce acasă, în România, unde și-a construit o afacere de succes. Secretul după care s-a ghidat

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pentru indexarea pensiilor de la începutul acestei luni, statul a cheltuit 15,5 miliarde de lei, iar recalcularea din septembrie are un impact bugetar de aproximativ 10 miliarde de lei, suma urmând să crească în anii următori.

Premierul asigură că sunt suficiente fonduri.
„Cineva a pus mâna pe un creion, a văzut cifrele reale și a adunat toate sumele necesare și a observat că banii pentru a aplica această lege sunt insuficienți”, a explicat Cristian Păun, profesor universitar de economie.
Și salariile sunt vizate de FMI, care revine la ideea de impozitare progresivă de cel mult 25%, în funcție de venit.
Analiștii economici atrag atenția că o taxare mai mare a salariilor nu vine într-un moment potrivit pentru români.

„Pe lângă acei 25% pe salariu, noi mai plătim 25% contribuție la pensie, 10% la sănătate, deci ajungem lejer pe salariile ceva mai mari, peste medie, undeva la aproape 62-63% numai din impozite. Adică cel care ia 1.000 de lei la salariu, va trebui să dea 630 de lei statului, rămânând cu foarte puțin în mână. 7 ani din 10 va trebui să muncim pentru statul român și doar 3 ani din 10 muncim pentru noi și familia noastră”, a explicat un analist.
Ieri au fost discuții și la ministerul Finanțelor, iar misiunea FMI în România se va încheia după întâlnirea cu guvernatorul BNR. Ulterior, toate propunerile vor fi prezentate într-un raport oficial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si