Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Problemele din adăposturile de animale. Cum ar putea fi salvați maidanezii?

În România, milioane de euro sunt folosiți anual pentru a elimina de pe străzi câinii fără stâpăn. Însă, într-un județ din țară, medicii veterinari merg frecvent să verifice gratuit animalele din toate satele.

Redactia Stirile Kanal D,

Problemele din adăposturile de animale [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Necuvântătoarele fără stăpân au nevoie doar de iubire și în unele cazuri de tratament. Într-un județ din țară, caravanele cu medici veterinari merg frecvent din ușă în ușă, în toate satele. Sunt verificați gratuit atât câinii, cât și pisicile care trăiesc la curte sau pe străzi.

Deși astfel de campanii ar trebui să devină o normalitate, în România se cheltuie anual milioane de euro pentru a elimina de pe străzi câinii fără stăpân. Aceștia ajung în adăposturi, dar acolo mor fie din cauza condițiilor, fie sunt eutanasiați. Cum pot fi salvați maidanezii, dar și cum va arăta cel mai modern centru de animale din România, aflăm de la președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Problemele din adăposturile de animale

Cristina Dorobanțu: Bună dimineața, bine ați venit!

Hubert Thuma: Bună dimineața!

Cristina Dorobanțu: Cu cine ați venit?

Hubert Thuma: Am venit să vi-l prezint pe Max. Max este un cățeluș de trei luni pe care l-au găsit colegii mei în Corbeanca, împreună cu mămica lui și cu surioara lui.

Ele au fost adoptate între timp și sperăm ca Max să-și găsească și el cât mai curând o casă, un adăpost și vreau să-i îndemn pe toți cei care se uită la noi acum să adopte pentru că adopția este un gest nobil, este gratuită, este un lucru foarte frumos.

Citește și: VIDEO- Unii oameni se identifică cu animale și merg în patru labe. Noul trend este foarte popular pe TikTok

Cristina Dorobanțu: Adăposturile publice nu sunt privite cu ochi buni. Îmi puteți spune care sunt cele mai mari probleme acolo?

Hubert Thuma: Adăposturile publice nu sunt privite cu ochi buni pentru că, cu toții am văzut imagini înfiorătoare din adăposturile din România. Padocuri mult prea mici, foarte multă mizerie și animale subnutrite. Adevărul este că un adăpost modern este un lucru foarte bun pentru că este singura soluție, dar doar dacă facem paralel și campanii de prevenție.

Este singura soluție pentru a rezolva problema animalelor fără stăpâni. Noi, consiliile județene, suntem obligați prin lege să construim, să avem un astfel de adăpost pentru că suntem obligați să preluăm animalele victime ale abuzului și am avut de foarte multe ori astfel de cazuri. Pot să vă dau un exemplu, anul trecut am fost sunați într-o noapte să preluăm peste 30 de câini și peste 30 de animale pentru care Parchetul deschisese un dosar penal pentru rele tratamente și n-am fi putut să facem acest lucru dacă nu ne-ar fi sărit ONG-urile în ajutor, tocmai din lipsa unui astfel de adăpost.

Cristina Dorobanțu: Știu că în Ilfov construiți cel mai modern adăpost pentru câini. Ce îmi povestiți despre asta?

Hubert Thuma: Este un adăpost modern, un adăpost foarte mare, pe o suprafață de 20 de hectare pentru animale mici și pentru animale mari. Am preluat modelul unui adăpost din Cernavodă, unde o doamnă din Italia a construit un astfel de adăpost privat. Nu este nicio rușine să preiei modele de bune practici pentru că eu cred cu tărie în puterea exemplului. Colegii mei au fost acolo, au văzut acel adăpost și au venit și mi-au spus că este ceea ce ne-ar trebui și noi și nouă să avem în Ilfov.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Cristina Dorobanțu: Cuștile par încăpătoare.

Hubert Thuma: Padocurile pentru câini sunt extrem de generoase au și un spațiu mare liber afară în aer liber. Pentru pisici nu construim padocuri. Pisicile sunt foarte sensibile și foarte stresate. Pentru ele adăpostul arată mai mult a casă, cămin, cu un spațiu mare afară, dar cu un gard foarte înalt, astfel încât să nu-l poată sări. Avem și adăposturi, avem și boxe pentru animale mari, pentru cai, pentru măgari, cu foarte mult spațiu deschis unde să își poată petrece timpul.

Cristina Dorobanțu: Când va fi gata acest adăpost și cum ne va ajuta concret pe necuvântătoare?

Hubert Thuma: Deocamdată suntem la faza de documentație. N-am să intru în detalii pentru că sunt detalii tehnice. Ce pot să vă spun cu siguranță e că în patru luni începem construcția propriu-zisă a acestui adăpost. Nu prea îmi place mie să-i spun adăpost. Este un centru de adopție pentru că soluția nu este un adăpost. Adăpostul rezolvă temporar problemele. Luăm câinii abandonați de pe stradă. Soluțiile sunt mai multe. Sunt campaniile de conștientizare, campaniile în școli, sterilizările în masă. Cred că este unul dintre cel mai important lucru pe care îl putem face. Și, evident, câinii care sunt aduși acolo și pisicile să plece după aia spre adopție.

Citește și: VIDEO- O comună din județul Galați este terorizată de hoți, de un individ cu un topor. Bărbatul le fură animale sau fdiferite obiecte

Cristina Dorobanțu: Spuneați că vor fi și alte tipuri de animale. Ne puteți da exemple, vă rog?

Hubert Thuma: Da. După cum spuneam, consiliile județene sunt obligate prin lege să preia toate animalele, victime ale abuzului, pentru care s-a deschis dosar penal. De multe ori, toamna, găsim cai și măgari abandonați pentru că oamenii care îi folosesc în timpul anului pentru muncile câmpului nu mai au cu ce să îi hrănească și le dau drumul pe stradă. Pentru ei construim niște boxe foarte mari unde vor avea foarte mult spațiu liber.

Cristina Dorobanțu: Vor putea să vină oamenii să se și joace cu animalele?

Hubert Thuma: Da. Va fi un proiect extrem de modern cu foarte mult spațiu verde și vom face posibil ca oamenii să vină să vadă animalele, copiii să obișnuiască cu animalele pentru că sperăm că multe de acolo vor fi adoptate.

Cristina Dorobanțu: Centrele sunt doar o parte din soluție, știm bine. Ce mai faceți în paralel?

Hubert Thuma: Soluția este sterilizarea. Sterilizarea gratuită, sterilizarea în masă. Sterilizarea inclusiv din curțile oamenilor, animalelor de rasă comună. Noi mergem din localitate în localitate. Luna aceasta am fost deja în șase localități din Ilfov și, în total, de când am început noi această campanie, am fost în 36 de localități din 40. Colegii mei merg acolo, prima oară vorbesc cu populația, le dăm flyere, le arătăm ce vrem să facem, Primăria ne pune la dispoziție un centru unde vor veni medicii care vor face aceste sterilizări și oamenii vin, după ce se programează și aduc acele animale acolo. Avem multe cazuri de oameni în vârstă care n-au cum să ajungă și pentru ei ne ocupăm noi de transport.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Cristina Dorobanțu: Cum veți atrage oameni dedicați, iubitori pentru acest centru?

Hubert Thuma: Cred că cel mai important lucru într-un astfel de centru este să lucreze oameni dedicați, oameni cărora le pasă de animale, oameni care iubesc animalele. Dar avem foarte mulți voluntari care ne ajută în campanii pentru că, colegii mei de la Protecția Animalelor Ilfov sunt deja un model de bune practici atât național, cât și internațional. Săptămâna trecută, colegii mei au fost invitați în Parlamentul Marii Britanii, tocmai pentru că și acolo suntem văzuți drept model de bune practici. Primim des CV-uri de la tineri care vor să vină să lucreze cu noi, care vor să vină să lucreze la Protecția Animalelor Ilfov și nu cred că este un lucru care se întâmplă foarte des în instituțiile de stat.

Cristina Dorobanțu: Dumneavoastră, practic, în Ilfov, aveți rețeta succesului în ceea ce privește îngrijirea animalelor. Relatați-ne puțin, care este secretul?

Citește și: Camion căzut într-o râpă- cel puțin 15 morți

Hubert Thuma: Nu cred că există o rețetă a succesului. De multe ori colegii mei sunt obosiți, nu mai știu ce să facă, sunt depășiți. Important este să vrei să-ți faci treaba cu bine. Cred că cel mai important lucru este ca noi să conștientizăm că este o problemă majoră, problema animalelor nimănui și să conștientizăm că nu este vorba numai despre animale, este vorba despre oameni și animale. Singura soluție pe termen lung sunt campaniile de informare, educația din școli și aici avem un proiect pilot în Ilfov. Este un proiect pilot pe care îl fac colegii mei de la Protecția Animalelor, n-am inventat noi apa caldă, l-am preluat din țările scandinave și din Spania, unde copiii sunt învățați încă de mici să respecte, să iubească animale. Colegii mei merg în școli cu animale și într-o discuție interactivă vorbesc cu copiii, învață cum să iubească animale, cum să le hrănească, cum să aibă grijă de ele. Să știți că copilul empatic, copilul bun, copilul iubitor de astăzi este adultul empatic de mâine.

Cristina Dorobanțu: Animalele vor merge în toate școlile din Ilfov?

Hubert Thuma: De la anul încercăm să schimbăm. Încercăm să avem ca și materie opțională această materie în toate școlile din Ilfov.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI