„La 3 luni de la lansare, sistemul de garanție-returnare a ambalajelor reciclabile pune la încercare atât clienții, cât și magazinele de cartier. Mulți comercianți încă au metode ineficiente de colectare. Unele magazine scot bon pentru fiecare sticlă returnată, procedură ce pare că durează o veșnicie pentru consumatori. Urmează un material filmat și cu o cameră ascunsă”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Sistemul garanție-recliclare, provocare pentru clienți

„- Scoateți bon?
- Da, la fiecare sticlă. Și când cumperi ceva trebuie să scanez fiecare bon, adică să trec fiecare cod de bare. Asta înseamnă că durează destul de mult”, a spus un vânzător.
În magazinele de cartier, sistemul prin care este recuperată garanția de 50 de bani pentru ambalajele din plastic, sticlă și metal, cere răbdare și din partea clienților și a vânzătorilor. În lipsa unui aparat care asigură reciclarea automată, procedura se face direct la casă.

Pentru fiecare ambalaj scanat ni s-a eliberat câte un voucher. La 7 peturi a trebuit însă să așteptăm 20 de minute. Apoi, cu bonurile primite, am încercat să cumpărăm un produs din magazin. Și de această dată procesul a durat.

La un alt magazin de cartier, vânzatoarea a gasit o metodă pentru a scurta timpul.

„- Cum le luați?
- Vă dau așa bani, 2,5 lei și ne descurcăm noi mai departe, v-am dat banii.


- Eram curios cum funcținează.
- N-avem robot, așa manual! Le luăm, le punem în cutiile acelea, până vine aparatul”, a spus femeia.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Magazinele sunt obligate să participate la colectare dar nu și să aibă un robot special pentru reciclare. În schimb, la cele unde există hipermarketuri în general consumatorii s-au obișnuit deja să vină constant.

„Suntem la un centru de colectare selectivă și vrem să vedem cât durează să returnăm 5 recipiente. 30 de secunde, atât a durat tot procesul, iar la final am primit contravolarea peturilor sub forma unui ticket”, a transmis Andra Ionescu, reporterul Știrilor Kanal D.

Datele RETURO, compania care administrează Sistemul de Garanție-Returnare, arata că, până acum au fost recuperate 7,3 milioane de ambalaje. Prin această metodă ar trebui reciclate anual 7 miliarde de sticle, peturi şi cutii de aluminiu.

Citește și: VIDEO- Prețurile uriașe îi împing pe oameni să aleagă zonele mărginașe ale Capitalei. Care sunt avantajele și dezavantajele?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si