Guvernul vrea să extindă limitarea adaosului comercial la toate produsele românești. Măsura va fi menținută până la finalul anului, pentru a veni în sprijinul celor care abia mai fac față prețurilor. Oamenii cer ca pe lista executivului să fie incluse și cele specifice sărbatorilor pascale, cum ar fi cozonacul și carnea de miel. Analiștii atrag atenția că sunt și efecte negative- concret, în timp ce unele alimente se ieftinesc, comercianții vor scumpi alte produse pentru a-și menține profitul, a transmis Christian Sabbagh.

Produse românești la preț redus

Măsura care stabilește limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la finalul anului, au decis parlamentarii. Ca noutate, lista nu va mai fi una care să cuprindă doar 17 alimente specifice, ci toate alimentele care sunt produse în țara noastră.

Decizia ar trebui luată în parlament până în luna iunie, în caz contrar- guvernul va veni cu o ordonanță de urgență.

Adrian Chesnoiu, deputat PSD: În momentul în care vom vedea mecanismul pe care la nivelul Ministerului Agriculturii se intenționează a fi adoptat și implementat, atunci putem analiza cu plusuri și minisuri acest demers

Între timp, oamenii se declară încântați de un astfel de proiect, mai ales că sunt mulți care caută și acum doar produsele românești în magazine.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

,,Firmele românești le căutăm cât de cât, mălai, făină, astea tradiționale ale noastre, și carnea dacă o găsim românească’’.

,,Cumpărăm carnea de curcan, cumpărăm produsele lactate.. de la noi din țară? De la noi''

Produsele autohtone vor avea un adaos comercial de maximum 20%, prevede proiectul pe care l-a anunțat chiar ministrul agriculturii. Acum, retailerii își stabilesc propriul adaos comercial, iar de cele mai multe ori, produsele românești costă mai mult decât cele din import.

Cât despre lista actuală de produse cu adaos comercial, oamenii spun că ar trebui revizuită pentru sărbătorile pascale și adăugate și produsele specifice: cozonacul sau carnea de miel.

Dar analiștii economici atrag atenția că intervenția statului asupra adaosului comercial va avea și efecte nedorite.

Adrian Codirlașu, analist economic: Un comerciant are o anumită țintă de profit, el va majora prețurile, bineînțeles acolo unde îi permite piața, la alte produse pentru a-și recupera marja de profit pierdută prin acele prețuri plafonate.

Ministrul Agriculturii dă garanții că prin plafonarea adaosului comercial, prețurile vor scădea la raft cu până la 28% la produsele românești.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si