Lista de cadouri pentru Crăciun conține un nume în plus pentru părinți. Educatorul, învățătorul sau dirigintele a ajuns să facă parte din familie. Nu e o glumă. În luna decembrie, în fiecare clasă sau grupă de grădiniță se adună bani de cadouri. O tradiție ilegală, dar perpetuată, la fel ca fondul clasei. Urmează un material filmat și cu o cameră ascunsă, a transmis Cristian Sabbagh.

Profesorul, pe lista de cadouri a familiei

Dacă copilul e fericit... Nu mai contează câți bani dăm!, a spus un părinte.

Un dascăl care primește cadoul potrivit este mai indulgent, o spun părinții cu jumătate de gură. Un lucru e clar: darurile pentru profesori la final de an au devenit o tradiție. Una tot mai consistentă și costisitoare.

- Ce înseamnă mai consistentă?

- Parfum de sute de lei?

- Sau bijuterie, da. Cercei.

- Cât ați dat pe bijuterii.

- 600 de lei o pereche de cercei, a spus un părinte.

Citește și: VIDEO- Moș Crăciun primește scrisori... de lux de la cei mici. Dorințele copiilor sunt mari

- Decorațiuni sau un voucher. Cel mai util...

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- În valoare de?

- De la 200 de lei în sus, a

spus alt părinte.

Ne mutam în fața altei școli. Aici aflăm că fiecare părinte contribuie cu minimum 50 de lei.

De la bijuterii la telefoane chiar, am auzit. Mi se par scumpe, daca dădeai cadou simbolic din partea clasei ok, dar deja am auzit am auzit seturi de bijuterii. Mi se pare cam mult, a spus un părinte.

În alte cazuri, cadoul se transformă într-un plic.

Plic, 200 de lei de la fiecare părinte... înseamnă... așa se propune de părinți, mulți bani, ce face doamna cu atâția bani?!, a spus un părinte.

Am înțeles că se practică și chestia asta. Bani... plic cu bani. Să se prezinte plicul și nu îi interesează altceva. Noi nu dăm plic că nu e frumos, a spus un părinte.

Ioana e de altă parte a baricadei și spune un NU hotărât acestei tradiții.

Ni s-a cerut în grup 100 de lei de copil, 23 de copii, 2300 de lei... două educatoare și 2 bone. Mult. Noi n-am participat. Am refuzat să particăm, a spus Ioana.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Puține sunt însă excepțiile.

Și la Constanța, profesorul este pe lista de cadouri a multor părinți.

- Cam câți bani?

- Cu aproximație, 50 de lei, dar sunt două profesoare la noi, a spus un părinte.

Cred că problema pleacă de la părinți. Dacă părinții nu ar mai solicita pe grupul casei, problema nu ar mai exista. Am sfătuit mereu părinții și profesorii să nu mai dea bani. Este complet ilegal, a declarat Lorena Drăgușin, preș. Asociației Elevilor Constanța

Lorena conduce Asociația Elevilor din Constanța și cunoaște foarte bine legile și regulamentele.

Federația Națională a Părinților estimează că în fiecare an, o familie dă între 150 și 1.000 de lei unităților de învățământ pentru fondul clasei, altă cheltuială ilegală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si