A avea o farmacie pare să fie una dintre cele mai profitabile afaceri din ultimii ani. O demonstrează aglomeratia de la multe din farmacii. Oamenii vin să cumpere un anumit produs şi, de multe ori, sfârșesc prin a pleca acasă cu punga plină.
Pentru farmacii, vârful de sezon abia acum urmează, când sunt așteptate cele mai multe îmbolnăviri de gripă. Clientii recunosc faptul că adesea se lasă influențați atunci când cumpără medicamente.
Şi o fac de multe ori fără recomandarea doctorului.
În tentativa de a-și găsi singuri soluții pentru problemele de sănătate, românii au apelat tot mai frecvent la farmacişti, iar cel mai bine o demonstrează cifrele. Și pentru noul an se așteaptă vânzări spectaculoase, în ton cu apetitul oamenilor pentru automedicație.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: VIDEO| Gripa mai face o victimă printre români! O femeie de 47 de ani a fost ucisă de virus
Profituri uriașe pentru farmaciile din România
MĂDĂLINA BICHIR, reporter Stirile Kanal D: Cele peste 4.000 de farmacii din toata tara au avut incasari record in 2019, de aproximativ 20 de miliarde de lei, dublu fata de 2010, iar în acest an analistii estimeaza ca cifra de afaceri va ajunge la peste 22 de miliarde de lei.
Medicii trag un mare semnal de alarmă. Farmacia nu este un supermarket și nu ar trebui să cumpărăm nimic fără prescripția medicului sau fără un sfat din partea acestuia, chiar si în cazul în care vorbim de medicamente care se eliberează fără rețetă.
DR. VALERIA HERDEA, MEDIC DE FAMILIE: În niciun caz un om nu are voie să facă depozit de medicamente care nu îi folosesc la nimic. Automedicaţia înseamnă risc de supradozare sau subdozare, deci efecte dezastruoase, mai ales în cazul antibioticelor, dacă luăm dezvoltăm rezistență la antibiotice ceea ce este un fenomen ucigător.
Potrivit unui studiu realizat la nivel european, mai mult de jumătate din populația României ia medicamente fără prescripție medicală.
Printre acestea se află antibioticele. Și tot statisticile arată că un român cheltuie pe medicamente, în medie, 100 de euro pe an.
Citeste si: VIDEO| Poveștile de succes, premiate