„Programul <<Rabla pentru electrocasnice>> ar putea fi istorie. Ministerul Mediului nu are în plan o ediție nouă în acest an deoarece doar jumătate din voucherele emise până acum au fost folosite. În schimb, schema de ajutor s-ar putea plia pe modelul altor state membre care finanțează repararea frigiderelor, mașinilor de spălat sau a televizoarelor”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea fi istorie

Cei care plănuiau să își înlocuiască electrocasnicele vechi cu bani de la stat, nu o vor mai putea face în acest an. Deși la fiecare ediție bugetul se epuiza în decurs de câteva ore, doar jumătate dintre vouchere au fost utilizate.
„Înseamnă o muncă imensă birocratică, finalizată doar cu 50% din rezultatul pe care îl urmăream. Ne propunem, așa cum se întâmplă în alte state membre, să finanțăm prelungirea duratei de viață, adică repararea”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Proiectul este deocamdată la stadiul de discuții. Cu toate astea, oamenii nu par mulțumiți de noua față pe care ar putea-o avea programul Rabla.
Acest bărbat, de exemplu, își caută o mașină de spălat rufe nouă, pentru că cea veche a cedat. Nu ar putea aștepta prea mult timp ajutorul de la stat ca să o repare.
„Am impresia că aștepți mult după banii ăștia care vor să ți-i dea ei.

N-are rost. Nu poți să stai cu rufele nespălate”, a spus bărbatul.
Noua schemă de ajutor s-ar alinia cu cele din alte state membre. Recent, a fost adoptată directiva europeană „Dreptul la reparare” prin care consumatorii sunt încurajați să repare în loc să înlocuiască produsele de uz casnic. Iar producătorii și comercianții vor trebui să pună la dispoziție opțiuni mai ieftine de reparație și garanții mai lungi.

Citește și: VIDEO- Ajutor de la stat pentru sobe noi. Guvernul a lansat astăzi Programul Rabla pentru Sobe

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Noua directivă ar trebui să reducă poluarea cu electronice. Conform Eurostat, o persoană generează 16 kilograme de deșeuri electronice pe an.
„7 din 10 români înlocuiesc electrocasnicele atunci când se strică, ceea ce înseamnă că, de multe ori, acestea nu își ating durata de viață. Să luăm ca exemplu un frigider. Ar trebui să reziste 13 ani, doar că studiile arată că unii români îl schimbă chiar și după 5 ani”, a transmis Georgiana Grimm, reporterul Știrilor Kanal D.
Din cele 27 de state membre, 24 nu reușesc să colecteze o cantitate suficientă de deșeuri electrice și electronice. Aproape 4,8 milioane de tone sunt încă eliminate necorespunzător în fiecare an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: